Обновената библиотечна статистика на Таратория

От последното преброяване (преди година и половина) библиотеката се е увеличила със 105 книги и вече томовете ни наброяват 1190. 

От тях 9% представляват Хари Потър книги, включително „Хари Потър и философският камък“ на 29 езика. През 2018 с Мишо си купихме италианското издание с тяхна оригинална корица и шотландското, написано на шотландски диалект. 

Стивън Кинг пък е 19% от библиотеката ни, като от тях 6 тома са нови книги и нови издания от последното преброяване. 49 са заглавията на английски, а 173 на български.

ВСИЧКО ОСТАНАЛО

47% от категорията всичко останало (без Стивън Кинг и Хари Потър) вече съм прочела, 10% ще прочета в скоро време, а останалите - ако/когато успея (повечето са книги на Мишо).

Класацията по автори не се е изменила особено, единствената разлика е, че имаме по 1-3 тома повече на Дюма, Клавел, Роулинг („Много хубав живот“). 

Новите имена с най-много томове са Фредрик Бакман, който издаде още 5! книги, и Рей Бредбъри.


Издателствата към момента са както следва (тук не влизат Стивън Кинг изданията, където имаме 97 тома на „Плеяда“ още и 41 тома на „Бард“):


52% от „Всичко останало“ е издадена след 2000 година, а най-старото ни издание все още е „Отнесени отъ вихъра“ (1945 г.).

Процентът книги, дошли от библиотеката на Мишо намалява (от 39 на 35%), тъй като вече 60% са закупените, откакто сме заедно.

Сред новите (и за нашата библиотека, и новоиздадени) заглавия са:

- "Вихрушка" (последната книга от Азиатската сага, излязла с твърди корици, която ми предстои да прочета);
- "Написано в сянка" (вече имаме 4 книги на Дейвид Мичъл, авторът на "Облакът Атлас", като тази е дори свързана с нея). На Панаира следващата седмица ще се сдобием и с най-новата му книга на български - "Часовници от кости";
- "Кървав меридиан" на Кормак Маккарти (трета негова книга, а тъкмо научихме, че издават и четвърта негова на български - "Сънсет Лимитид");
- "Песен за огън и лед", с която Мишо се сдоби, за да изчете след края на сериала;
- "Смъртоносно бяло" - дългоочакваната нова серия от разследванията на Страйк.

През това време за рождените дни и на двамата получихме ваучери за три различни книжарници и оползотворихме добре, също така издирихме стари и по-редки издания като "Беглец по острието" и "Момчетата на Ананси".

Съвсем скоро библиотеката ни ще бъде разделена, защото част от книгите ще отпътуват за новата ни кино-библиотечна стая в къщата в Говедарци. Снимки на уникалните рафтчета очаквайте съвсем скоро. 😊

Коментари

Защо таратор?

Тараторът е съставен от 70% мляко и вода в съотношение 1:1 и 30% краставица, която е 98% вода => тараторът е 64% вода; човешкото тяло е съставено от 70% вода => човек е 47% таратор.
Факт!!!