Домашната библиотека на Мишо и Радина


Невероятно трудната и времеемка задача да бъде описана цялата ни домашна библиотека ни е минавала неведнъж и на двамата. Коментирали сме я многократно (например като се прибрахме и видяхме, че сме си купили „Доктор Живаго“ за трети път – в този случай точно не събираме всички издания) и най-сетне събрахме сили да го извършим. Разделихме библиотеката на сектори и поетапно започнахме  да я описваме. Ето го и крайният резултат в:

КРАТКО РЕЗЮМЕ
Библиотеката ни се състои от 1 085 тома (учебници за университета и на двама ни не са включени в това число). Бройката на романите реално е по-голяма, тъй като много от томовете съдържат по няколко произведения. 9% от броя на томовете представляват „Хари Потър“ и други книги от вселената; 20% представляват книгите на Стивън Кинг и останалите 71% са всякаква художествена литература (предимно) заедно с малко икономически и политически книги.


"Плеаяда" води убедително заради романите на Кинг

Минута за лична реклама – 45% от библиотеката, така наречена „всичко останало“, съм прочела, 15% обезателно ще прочета в скоро време, а останалите 40% - ако/когато успея (повечето са книги на Мишо). В Хари Потър частта, разбира се, нямам пропуски, а в Стивън Кинг съм доста напреднала и най-вероятно ще изчета някога докрай.

ХАРИ ПОТЪР
Както може би знаете, колекцията ни от „Хари Потър и философският камък“ вече наброява 27 езика (повечето от които подарък от наши приятели, като с най-голям принос от 8 броя е Катя, сестрата на Мишо). Освен че имаме на български комплекта три пъти (четвъртият в момента расте, тъй като илюстрираните издания тепърва излизат), имаме още английски, американски, френски и руски издания.

СТИВЪН КИНГ
Най-сетне и "Гробиште" в библиотеката ни
77% от тези томове са на български, а останалите на английски – Мишо събира всички романи на Кинг и в оригинал.
Мишо може да се гордее вероятно с най-голямата колекция от Стивън Кинг в България – в личната ни библиотека присъства всяко издание на всеки роман, излизал някога на български. Заедно преди 4 години попаднахме (съвсем случайно) на най-рядкото издание – „Гробиште за думашни любимци“ в книжарница за нови книги и при това на коричната си цена от 2003 г.!

Най-повтаряна пък е „Мъртвата зона“ – издавана цели 6 пъти, последвана от „Куджо“ и „Сияние“, които са по 4 пъти. „Мъртвата зона“ е и първата книга на Кинг, издавана в България – през 1986 г. от „Народна култура“. До ден-днешен не спира да се издава от дори няколко издателства.
Най-скъпата книга е „Цикъл на върколака“ (това първенство важи за книгите ни изобщо).
Имаме и една-единствена бройка на „Подпалвачката“ на полски език, незнайно как попаднала при нас.

Малки интересни факти:
1.      Изданието на „Буик 8“ на Плеяда от 2002 година някакси е с превод от 2003 година.
2.      В изданието на „Проклятието“ на Бард от 2008 е посочено като оригинално заглавие „The Curse” (истинското заглавие всъщност е “Thinner”), а името на Кинг на латиница е с правописна грешка.

ВСИЧКО ОСТАНАЛО
Тази категория се състои от книги на над 350 автора – нищо учудващо обаче, че Дюма води с 20 тома, последван от Азимов с 18 и Агата Кристи с 12. Дори тук Роулинг е в топ 10 – най-много пъти притежаваме „Вакантен пост“, 7 пъти (5 от които с автограф на самата авторка), и 4 пъти „Приказка без край“ (всички издания, излизали на български).

Томове с всички произведения имаме на Стайнбек, Стендал, Лондон и Балзак.
Най-старата ни книга е издадена през далечната 1945 г. („Отнесени отъ вихъра“), но най-много книги (24%) имаме издадени през първото десетилетие на 21-ви век.


Очевидно най-любимото ни издателство е „Народна култура“ с цели 85 техни издания. Всъщност на мен ми е най-любимо „Христо Г. Данов“, защото логото им е совичка!

55% от книгите са с мека корица, а останалите - очевидно с твърда (освен една, която - горката!, е останала без корици).

И любимата статистика на Мишо – 39% от книгите са негово притежание от преди да се познаваме, едва 6% са мои (аз винаги съм била голям почитател на обществените, а и на приятелските библиотеки), но пък цели 55% сме закупили заедно!
От „всичко останало“ 59% от томовете са изложени в хола ни. Стивън Кинг е изцяло там, а Хари Потър почти.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Описването се оказа освен дълга и трудна, но също и много забавна задачка. Открихме много мили посвещения по страниците на старите книги, допълнихме си незавършени поредици и дори успях (за пореден път!) да купя книга, която вече имаме… В своя защита – още не бяхме описали книгите в хола. Но това ще бъде за последно, защото вече имаме единен регистър. :)



Коментари

  1. "Имаме и една-единствена бройка на „Подпалвачката“ на полски език, незнайно как попаднала при нас." - E ot men be adash :)) kat se vidqhme v subway v podleza na sofiiski universitet:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Пишете смело, почти не трия негативните коментари :)

Защо таратор?

Тараторът е съставен от 70% мляко и вода в съотношение 1:1 и 30% краставица, която е 98% вода => тараторът е 64% вода; човешкото тяло е съставено от 70% вода => човек е 47% таратор.
Факт!!!