"Доктор Сън" е обречен да е поредната провалена екранизация по Стивън Кинг

Добро утро!!!

Ето че дойде времето "фенове" на Стивън Кинг с по 10-15 прочетени книги на Краля да се запътят към кината, за да гледат поредната екранизация по негов роман, която е обречена на провал. "Доктор Сън" ще бъде един от онези филми, които искат да дадат "на всеки по малко". А знаете ли къде има "от всичко по малко"? В повръщнята. Точно това ще е "Доктор Сън" - бълвоч.


Ако не сте запознати какво е "Доктор Сън", това е една от литературните чекии, които си удари Стивън Кинг през последните няколко години. И макар като книга да е шедьовър в сравнение със "Спящите красавици" (ако приемем, че това е сериозна книга, а не гениална гавра), пак си остава едно от най-глупавите неща, които Стивън Кинг е писал.

И е точно толкова продължение на гениалния роман "Сияние", колкото лайното е продължение на една романтична вечеря. "Доктор Сън" е като пародия на оригиналната книга за Дани Торънс, а най-тъжното е, че има потенциал да бъде хубава книга, ако не бяха препратките към оригиналния роман.


Още по смешно е, че освен чели-недочели фенове на Кинг, филмът ще привлече и почитатели на екранизацията на Кубрик. Нарочно деля романа на Кинг от филма на Кубрик, защото, дори да е приет за един от най-добрите филми на всички времена, "Сияние" няма почти нищо общо с книгата, по която е правен. И можете да си представите как претенциозните фенове на Кубрик ще приемат някакъв блудкав хорър, който се опитва да имитира един от най-известните филми на култовия режисьор.

А от трейлъра на "Доктор Сън" става пределно ясно, че ще има доста елементи, които имитират оригиналния филм. По някакъв начин режисьорът Майк Фланаган ще опита да комбинира една книга и един филм, които нямат нищо общо помежду си. Резултатът сигурно ще е много забавен, но нямам намерение да гледам поредната тренировка по режисура за сметка на любимия си писател. Дори когато става дума за екранизация по книга, за която предпочитам да си представям, че не съществува.

Коментари