Стивън Кинг и Другия

Добро утро!!!

За пореден път давам 5 звезди в Goodreads, без книгата да ги заслужава*. Напоследък имам чувството, че някакво свръхестествено същество е взело малко кръв от Стивън Кинг и сега се преструва на него, имитирайки донякъде стила му. Съществото много внимава случайно да не напише нещо от ранга на "Романът на Лизи", "Сърца в Атлантида" или "То". По тази причина четох "Другия" със свито сърце. От опита си с "Под купола" съм научил, че никой не може да унищожи една перфектна творба на Стивън Кинг така, както може да го направи самият той. За съжаление познах. Стивън Кинг завърши перфектно започнатата книга по най-лошия възможен начин. И две думи бяха достатъчни, за да предизвестят краха на всичко - Холи Гибни.

"Другият" - една мистерия, която по-добре да беше останала неразгадана

Представете си, че е извършено убийство и полицията разполага с неопровержими доказателства, че конкретен човек е убиецът - свидетели, отпечатъци, ДНК. В същото време заподозреният има желязно алиби - свидетели, видеозапис, отпечатъци. Изглежда като перфектната мистерия. Един неразрешим случай, в който не знаеш на чия страна да си. Как може да съсипеш такава история? Лесно - обясняваш всичко със чудовище, което може да краде лицата на хората.
Книгата. която започна като една от най-великите мистерии, които някога съм чел, се оказа блудкав хорър.

Е, да, дори като хорър си имаше добрите моменти (все пак говорим за Стивън Кинг или поне някой, който пише много като него). Но целият подход беше отвратителен - криминално разследване на престъпленията на древно чудовище. Боза с портокалов сок.
И всичко това можеше да е донякъде търпимо, ако разследването не се водеше от Холи Гибни.

Холи Гибни - най-противния персонаж на Стивън Кинг

В "Другият" имаме чудовище, което обича да завира клони в задниците на деца и въпреки това най-неприятният образ си остава Холи Гибни. Гениалната идиотка от трилогията за Бил Ходжис вероятно е най-зле създаденият образ в цялото творчество на Кинг.

Холи е вманиачена на тема кино (и често без никаква причина цитира филми или просто хвърля някакви заглавия, без връзка с разговора), има проблем с общуването и още цял наръч фобии, но в същото време е гениална детективка. И това няма как да остане неясно за читателите, защото Стивън Кинг, чрез авторовата реч или чрез коментари на други персонажи, го повтаря почти толкова пъти, колкото в "Спящите красавици" повтаря, че мъжете са причината за всичкото зло по света.

Това не е първата книга, която Кинг унищожава, като я свързва с поредицата за Мистър Мерцедес. "Търси се" щеше да е една от най-добрите книги на автора, ако не беше вкарал Бил Ходжис и Холи Гибни в нея. Да си ги беше пазил за посредствената "Край на дежурството", която дори умело направеният сериал не успя да спаси.

Нищо в образа на Холи Гибни не е естествено. Интересно ми е какво щеше да каже някогашният Стивън Кинг, ако можеше да се запознае с този образ. Предполагам, че щеше да я включи в "За писането" като пример за лошо изграждане на персонаж.

Обобщение

Точно както Другия в книгата имитира хората до някаква степен, но се забелязва нещо фалшиво, така и тази книга е раздвоена. Като имитация на истинския Кинг.
Първата половина от книгата е наистина перфектна - и като мистерия и като хорър. Втората лесно може да се подреди сред най-слабите неща на Стивън Кинг.

Аз все пак няма да губя вярва в любимия си автор и ще продължа да чакам с нетърпение и да чета следващите му книги. Дори да напише още няколко книги от типа на "Край на дежурството" и "Доктор Сън", имам надежда, че в него е останала поне още един велик роман. И ако е така, напълно ще си заслужава загубеното време.

*И преди съм обяснявал, че не мога да дам на Стивън Кинг по-малко от 5 звезди, защото не знам как ще Му го обясня, когато в последния ден застана пред трона Му, за да бъда съден.

Коментари

  1. Цитирам самият Стивън Кинг, мнението е като задника, всеки го има. На мен лично Холи Гибни много ми харесва.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Пишете смело, почти не трия негативните коментари :)