Гробище за кучета в двореца Врана

Добро утро!!!

През уикенда с Радина посетихме двореца "Врана", което досега не бяхме правили, макар да живеем на една спирка с автобуса от там. Като цяло беше хубава разходка, особено когато се появи екскурзоводката и започна да ни обяснява разни неща за историята на парка и за различните растения там. Ние с Радина обаче имаме влечение не толкова към живата природа, колкото към смъртта, затова от всичко, най-интересно ни беше едно малко гробище за домашни любимци, встрани от главните алеи на парка.

До там се стига по тясна пътечка под гъсто преплетените клони на дърветата. Не е част от обиколката с екскурзовод, остава невидима за повечето посетители, а тъпите концрацептивчета ходят там, за да дефекират. Ние с Радина обаче видяхме малката табела, сочеща към гробището и не издържахме на изкушението да разгледаме.

Оказа се, че там са погребани 5 ловни кучета на цар Фердинанд и любимият му кон Хармония. Надгробните плочи са неравномерно разпръснати и някои от тях са под наклон заради израслите наоколо дървета. Част от надписите са станали неразличими.

Стана ни много смешно, че едно от кучетата се е казвало Мечо. Неговото име е най-ясно различимо, защото е най-дълбоко изсечено. Първото погребано в гробището куче се нарича Кеса.

Разбира се нямаше как да не направим връзка с еди от най-известните романи на Стивън Кинг - "Гробище за домашни любимци", където подобна пътечка води до подобно гробище. В светлината на предстоящата екранизация по романа, разходката ни във "Врана" и посещението до царското гробище за домашни любимци, се оказа изненадващо актуално.

Коментари