Кокаин, ножчета за бръснене и други митове за Coca-Cola

Добро утро!!!

Знаете ли, че ако пуснете ножче за бръснене в чаша кола, до 24 часа няма да го има? Сигурно знаете, защото това е много разпространен мит за колата. И макар да е много лесно истинността му да се провери (или в случая да се опровергае), много хора продължават да вярват в разтварящите свойства на колата.

Coca-Cola е повече от напитка и повече от компания. За много хора колата е свещена и е важна част от живота. Знам, защото аз съм един от тези хора.
И като всяко нещо, което е станало по-голямо и по-значимо от първоначалното си предназначение, около Coca-Cola има много митове и легенди.

Разяжда ли Кока-Кола някакви неща?

Вече казах за ножчетата за бръснене - мит, който ми беше повтарян като абсолютен факт когато бях малък Мишо, докато не направих експеримент и не открих, че е абсолютна лъжа.
Легендите за разяждащите свойства на колата обаче не се изчерпват само до ножчета за бръснене и монети. Според някои хора колата може да разяжда кости и месо.
Аз съм пробвал с няколко неща, но нито едно от тях не беше разядено.

Може ли да се използва Кока-Кола за почистване на неща?

Още една разпространена легенда - за хора, които са чистели предмети, подове и дори кръв с помощта на Coca-Cola. Това е нещо, което не съм пробвал лично (защо се жених, ако ще чистя?), затова проверих в официалния сайт на Coca-Cola. И знаете ли какво - да, това е истина.
Очевидно Coca-Cola, както и много други храни, съдържа някои безвредни киселини, които могат да забързат отделянето на някои вещества и съответно да помогнат за почистването на някои повърхности, но от сайта на Coca-Cola съветват хората да използват съответните за целта почистващи препарати, защото резултатът ще е много по-добър, а цената много по-ниска.

Има ли кокаин в Кока-Кола?

Не, разбира се. Как си представяте, че такова нещо може да се продава? Всъщност обаче, има причини за възникването на този мит.
До началото на 20-и век за производството на Кока-Кола се е използвало южноамериканското растение кока, от което се прави и кокаинът. Коката е напълно безвредна билка, а за да се превърне в наркотик е необходим сложна и дълга химическа обработка. Да твърдиш, че в колата има или някога е имало кокаин е все едно да смяташ, че който яде хляб е алкохолик, защото се прави от пшеница като водката.

Ако Кока-Кола е безвредна, защо някои хора я смятат за опасна?

Ще ми се да кажа, че слуховете се пускат от конкуренцията, но най-вероятно не е така. Живеем в свят, в който някои хора отказват да ядат не само месо, но и всякакви животински продукти. И ако някой може да се наплаши и да се откаже от нещо толкова важно за оцеляването и развитието на човечеството като месото, какво остава за газирана напитка, чиято единствената цел е да утолява жаждата и да носи удоволствие и щастие на хората?

И накрая ще завърша с думите на Уолтър Уайт от "В обувките на сатаната": Нима искате да живеете в свят без Coca-Cola?

Коментари