Защо в Съветския съюз забраниха Гроздовете на гнева

Добро утро!!!

"Гроздовете на гнева" е една от най-популярните книги на американския писател Джон Стейнбек. Книгата печели награда "Пулицър" на днешната дата преди 78 години и е една от причините авторът ѝ да получи Нобелова награда през 1962, но това е и може би най-критикуваната му книга в собствената му страна, заради обвиненията в комунистическа пропаганда.

Почти веднага след публикуването си книгата се превръща във филм, който в общи линии запазва идеята и посланията ѝ, макар и да смекчава значително чувството за обреченост на романа.

След началото на Студената война властите в Съветския съюз виждат във филма възможност да покажат на съветските граждани колко е тежък животът при капитализма и как хората са принудени да се борят за оцеляването си като животни. През 1948 година "Гроздовете на гнева" започва да се излъчва в кината навсякъде в СССР.

Вместо реакцията, която са очаквали, филмът предизвиква съвсем различен ефект. Единственото, което зрителите от Съветския съюз виждат в историята е, че в САЩ дори най-бедните могат да си позволят кола. Това предизвиква вълна от недоволство и излъчването на филма е спряно.

Тази история е много показателна за човешката природа, защото най-голямата мотивация за хората не е това, което имат или това, което са постигнали, а това, което им липсва и (още по-важно) някой друг притежава.

Коментари