Любими чадъри в киното

Добро утро!!!

Чадърът е древно изобретение, но през вековете е имал по-различна функция, отколкото тази, с която основно го свързваме днес. Чадърите са се използвали само за защита от слънцето и употребата им като средство за предпазване от дъжд е станала масова чак в края на 18 век.
Знаете ли, че на днешната дата преди повече от три века е направен първият сгъваем чадър. Изобретение, което днес до такава степен е навлязло в живота ни, че много хора не напускат домовете си без него. За да отбележа тази дата, искам да ви припомня пет забележителни чадъра в киното, които поне на мен са ми много любими.

1. Хари Потър

Разбира се, на първо място поставям розовия чадър на полувеликана Хагрид от филмите по "Хари Потър". Макар да не е пълноправен магьосник, защото никога не е завършил училище, именно благодарение на Хагрид за пръв път виждаме магия, направена с пръчка (макар и счупена и дегизирана като чадър).
Огромният космат мъж е в пълен контраст с малкото розово чадърче, което носи навсякъде със себе си.

2. Батман

От всички филми за Батман, най-визуално впечатляващ е "Батман се завръща", най-вече (поне за мен) заради суперсекси Жената котка (една от първите ми еротични фантазии), но и заради смущаващия човек пингвин, който живее под улиците на Готъм и когато излиза навън винаги е скрит от слънцето с чадъра си.

3. Аз пея под дъжда

Дъждовната сцена от романтичния филм, който е на повече от 60 години, е една от най-култовите в цялата история на киното. И макар действието да се развива под проливния дъжд, в случая чадърът играе почти всяка друга роля (бастунче, танцов партньор и т.н.), но не и на предпазно средство срещу водата.

4. Мери Попинз

Детегледачката вълшебница Мери Попинз има една характеристика, която е първото нещо, за което хората се сещат, когато чуят нейното име - лети с магическия си чадър.
И макар да го слагам толкова назад в субективната си класация, чадърът на Мери Попинз вероятно е най-известният в киното и литературата.

5. Кингсмен

Чадърът е важен аксесоар на тайните агенти от английската шпионска организация Кингсмен, но когато говоря за чадърите от този филм, се сещам конкретно за един от тях - този, който видяхме в ръцете на Колин Фърт. И макар чадърът да не се различаваше от останалите, нещата, които правеше актьорът с него, придружени с перфектния му британски акцент, направиха чадърените сцени от филма най-запомнящи се.

Коментари