Романтично изнасилване, или защо феминистките мразят Отнесени от вихъра

Добро утро!!!

Романът "Отнесени от вихъра" е едно от най-великите произведения на американската литература, заслужил е на авторката си наградата Пулицър и е вдъхновил най-успешния филм на всички времена. Но, както се случва винаги, първата жертва на насилствено наложените морални норми (без значение дали става дума за религиозен морал или за политическа коректност) е изкуството. Маргарет Мичъл, авторката на "Отнесени от вихъра", също не е пощадена.

И не говоря за обвиненията в расизъм към книгата, защото те не са от вчера, нито пък от този век. Историята е цензурирана дори във филма, където е спестено участието на някои от героите в Ку-клукс-клан, а негърът нападател е заменен с бял нападател.
Има обаче и по-съвременни обвинения, този път отправени от феминистките, които смятат, че книгата (нищо, че е писана от жена) оронва женското достойнство заради сцената с "изнасилването" на Скарлет от Рет Бътлър.

Ако не сте чели книгата или сте забравили, ще ви напомня, че в една от сцените, след скандал между двамата, Рет се нахвърля върху Скарлет, преборва я и я отнася в спалнята. Авторката премълчава какво се случва там, но на всички ни е ясно.
Когато се буди сутринта, Скарлет осъзнава, че трябва да е засрамена ("Една дама, една истинска дама не би могла да изправи гордо глава след такава нощ."), но вместо това е развълнувана и щастлива. За нея "нападението" на Рет е доказателство, че я обича и знак, че всичко между тях ще бъде наред.
И не само това - самият акт на "изнасилването" допълнително възбужда младата жена: "Човекът, който я понесе по тъмните стълби, й беше непознат и тя не подозираше съществуването му. А сега, макар да се мъчеше да изпитва ненавист и възмущение към него, не можеше. Бе я унизил, причинил й беше болка, по най-брутален начин се бе възползвал от тялото й през тази безразсъдна лудешка нощ, а тя се бе опивала."

Ако днес някой мъж напише това, ще бъде заклеймен като "шовинистична свиня", но тук говорим за книга, писана от автор жена и изцяло от женска гледна точка. Освен това говорим за писателка, която е постигнала невиждан до този момент успех. Би трябвало да е вдъхновение, а не позор за феминистките. Според много от тях обаче този епизод от историята оправдава и насърчава домашното насилие.

Разбира се, не всички са толкова критични. Писателката феминистка Моли Хаскъл обяснява, че романът всъщност много добре показва една от най-често срещаните женски еротични фантазии. Рет наистина "преборва" Скарлет, но жената, макар да се дърпа, всъщност е привлечена от мъжа. Тя иска да бъде покорена, но не от който и да е, а именно от Рет Бътлър.

Днес живее в различни времена и разбираме света и обществото по-добре. Отделните хора са много по-защитени и страхът от разликите между нас намалява. Всичко това е хубаво, докато някой не реши да посегне на класиките в киното и литературата, защото това е най-ужасната и грозна цензура.
Актьорът Кларк Гейбъл (Рет Бътлър) чете "Отнесени от вихъра"

Коментари