Топ 10 нови сериали за 2016 (според Мишо)

Добро утро!!!

През последните няколко месеца се занимавам усилено с новия си блог Мъгълофобия, в който коментирам и анализирам "Хари Потър" и споделям новини за творчеството на Роулинг, затова се натъжавах всеки път като си помислех колко отдавна не съм писал тук.
Освен да препрочитам "Хари Потър", тази година изгледах и загледах много сериали (със сериалите съм както е Радина с книгите), затова сега реших да споделя класацията си за десетте най-добри сериала от изминалата година.

10. BrainDead
На последното място (но все пак в класацията) поставям политическата хорър-комедия, продуцирана от Ридни Скот.
Сериалът разказва за извънземни буболечки, които плъзват из Вашингтон и влизат в главите на хората, карайки ги да заемат крайни политически позиции.
Сериалът е забавен, интелигентен и кратък - беше прекратен след първия сезон, но историята в общи линии е завършена, така че това не е проблем.9. Billions
Светът на финансовите спекулации е дал достатъчно материал за филми, но нищо такова не е успявало да ми привлече вниманието като сериалът на ShowTime.
Основният конфликт в сериала е между милиардера Боби Акселрод, който е натрупал част от парите си по не особено честен начин и прокурора Чък Роудс, който е решен да изобличи и да арестува Акселрод. И двамата се непоколебими, безкомпромисни и твърдо решени да постигнат целите си, понякога прегазвайки всички останали.

8. The Path
Може би защото аз съм бил част от секта (с тази честота на писане, най-вероятно следващата ми публикация ще е 14-февруарската доза омраза към сектата на фюрера Людмил Ятански), но това беше един от най-хубавите сериали, които загледах тази година. Не е по-напред в списъка само защото тази година е доста силна откъм сериали и не исках някой да остане разочарован, когато в топ три види сериал, за който дори не е чувал.
Сериалът разказва за измислен религиозен култ, възникнал в епохата на хипитата, който се бори за оцеляването си днес. Създателят на движението е на смъртно легло (въпреки, че това се пази в тайна от членовете) и харизматичният лидер Кал Робъртс се опитва да овладее властта, за поведе вярващите в нова посока. Целта му е сектата да стане по-популярна, за да привлече повече хора и успява в това начинание, но привлича вниманието и на полицията.
Сериалът много добре показва какво е да си част от малка религиозна група и целият свят да смята за странни неща, с които си израсъл. Съмнението се появява в живота на всеки човек от общността, но много малко напускат, защото се страхуват от промяната. Страхуват се, че ще бъдат отхвърлени от най-близките си.
В главните роли са Арън Пол и Хю Денси.
Горещо препоръчвам!

7. The Young Pope
Радина, която не може да приеме сериалите на сериозно и смята, че са просто забавление за безработни домакини, щеше да припадне, когато разбра, че Джъд Лоу участва в такъв, защото е "твърде готин за телевизията".
Всъщност чувствата ми са малко смесени - от една страна съм разочарован от историята, която се развива твърде бавно, а според мен силата на сериалите е точно в това, че поставят сюжета и развитието на персонажите на първо място. От друга страна обаче, "Младият папа" е нещо уникално за телевизията (дори за НВО). Режисьорът Паоло Сорентино ни представя една неповторима атмосфера на великолепие и провокативност.
Сериалът разказва за Лени Белардо, който става първият американски папа в историята. Той приема името Пий XII и бързо показва, че привидно на очакванията, младостта му  няма да позволи да бъде лесно контролиран.

6. Goliath
До голяма степен добрите ми впечатления от сериала се дължат на великия Били Боб Тортън, който поема главната роля.
Историята се върти около предполагаемото самоубийство на служител в оръжейна фирма. Сестра му обаче е сигурна, че не е било самоубийство и зад смъртта му стоят работодателите му. Така стига до Били Макбрайт, който вижда шанс да отмъсти на бившия си сътрудник и адвокат на оръжейната фирма, който е станал причина Били да загуби работата си, семейството си и дома си.

5. Westworld
За пръв път от няколко години The Walking Dead остана на втори място по популярност докато течеше сезонът (което е тъжно, защото АМС направиха най-добрия сезон от началото на поредицата). Рик Граймс и Ниган останаха назад от новия сериал на НВО.
Оригиналът на Westworld филм от 1973, писан и режисиран от Майкъл Крайтън, който е най-известен с романите си "Джурасик Парк". Тук пак имаме парк, но този път атракциите в него са не динозаври, а роботи.
Филмът предлага интересна история и герои, въздействаща атмосфера и визия и обичайното за НВО количество кръв и цици, но да се сравнява с "Игра на тронове" (каквито коментари прочетох) е твърде пресилено.
Тук беше мой ред да се изненадам, че Антъни Хопкинс се е съгласил да учатва, защото, въпреки че вярвам в бляскавото бъдеще на сериалите, за мен Антъни Хопкинс е един от най-великите актьори на всички времена.

4. Preacher
Този и BrainDead са най-уникалните сериали в класацията ми, защото не са толкова силни като история, но са забавни, а Preacher успява всяка седмица да даде на зрителите едно абсолютно шеметно приключение.
Сериалът ме грабна още в първите секунди, когато от небето слезе сила и се взели в африкански проповедник. Той се изправи пред паството си, заяви, че е божият избраник и се пръсна на парчета, А тогава още не се беше появил вампирът!
Всяка седмица с нетърпение чаках да видя каква щуротия ще ни предложат създателите и непременно ще гледам втория сезон догодина.

3. This Is Us
Все още не мога да повярвам, че този сериал е в тази класация и то толкова напред (а аз съм я правил!).
Трудно ми е да опиша с какво недоверие загледах първия епизод и колко бях сигурен, че ще спра да го гледам. Но в края на епизода вече бях влюбен.
Направо не е реално как всеки епизод успява да ме трогне, да ме усмихне или да ме просълзи.
Спирам да пиша, защото ме хвана срам.2. Stranger Things
Няма да пиша много за този сериал - всички са го чували, всички го знаят. Всички, които са влизали в интернет поне веднъж това лято.
Може би точно тази суперпопулярност на сериала му попречиха да заеме първо място в класацията ми, така че не бих се изненадал в бъдеще, като хвърля поглед назад към сериалите на 2016, да призная, че точно той е №1.


1. The Night Of
В бъдеще може и да преосмисля подреждането на класацията, но сега за мен има само един сериал, достоен да е на първо място.
Минисериалът на НВО е едно от доказателствата, че сериалите имат голямо предимство спрямо филмите. Нищо не е претупано и нито един диалог не е съкратен. На всички герои е отделено достатъчно време, за да ги опознае, да ги заобичаме или да ги съжалим. А сюжетът е така добре изпипан, че все още ме побиват тръпки като си припомня.
Има и котка.

Това са десетте сериала, които стартираха тази година и ми направиха най-силно впечатление. Сигурен съм, че има много хора, които няма да са съгласни с подредбата ми, но според мен е по-трудно да дадеш оценка на сериал, отколкото на филм.
С нетърпение чакам да видя с какво ще ни изненада 2017-а година.

Коментари