Совите не са това, което са

Миналата седмица с Мишо прекарахме на остров Тасос в Гърция и забелязахме нещо много интересно - навсякъде, във всякакви магазинчета по сувенири, дрехи, чантички и т.н. имаше совички (както и някакъв мъж с огромен еректирал п*нис)! Малцината избрани, дошли в нашия дом (Мишо допълва: "И Вувузелата"), може би са забелязали, че ние сме фенове на совите - имаме фигурки, картина, кутии, чашки, възглавнички и украшения с формички и изображения на совички.
Бяхме очаровани! Дори една продавачка страшно ми хареса обеците (совички) и ни обясни, че те носят щастие за семейството, ако ги имат у дома си.

Образът на тази нощна птица всъщност е символ на мъдростта, знанието и ерудицията, и гръцката богиня на мъдростта Атина е изобразявана като малка сова (Athene noctua). Една от теориите, обясняващи откъде идва този образ, смята, че характерната за совите способност да виждат в тъмното е причината да са символ на мъдростта (просветлението).

Разбира се, не устояхме на изкушението и си купихме рамка, в която ще сложим снимка от страхотното ни прекарване на Тасос.

Коментари