И Мишо греши

Добро утро!!!

Трябва да си призная за една грешка, която допуснах. Наложително е, защото в последните месеци твурде бурно се противопоставях на тези, които защитаваха това, което в крайна сметка се оказа истина - вчера беше първият учебен ден на Джеймс Сириус Потър, първородният син на Хари и Джини.

По мои изчисления, Албус Сивиръс трябваше да постъпи в Хогуортс през 2017 (19 години след битката за Хогуортс), а от епилога на книгата останах с впечатлението, че брат му Джеймс е изкарал само една година в училище и отива за втора, така че очаквах заминаването му за Хогуортс да е на 1 септември следващата година. Оказа се обаче, че момчето замина вчера и беше разпределен в Грифиндор (това вече го знаехме, разпределянето на Албус ще е по-интересно).

Все още не мога да разбера къде е грешката ми. Дали Джеймс е с две години по-стар от Албус или под "19 години по-късно" Роулинг не е имала предвид началото на 19 учебна година, след тази, която беше прекъсната заради Битката за Хогуортс.

Тъжно ми е, че сгреших и ме е срам, че толкова се карах на хората, които очакваха заминаването на Джеймс (а най-много съжалявам, че не бях там, за да го изпратя), но пък се радвам, че Роулинг започна да отваря по малко прозореца към магическия свят в реално време, както направи миналата година за световното по куидич, което България спечели.

Коментари