Хари Потър и черните магьосници

Добро утро!!!

Сега четох за някакви хора, които се сърдят, че в обявените засега актьори, които ще участват във "Фантастичните животни и къде да ги намерим" няма негри. Някои директно обвиняват Роулинг в расизъм, а едно 6 минутно видео показва всички моменти от филмите, в които говори негър.

Него все го късат по
Защита срещу черните изкуства
Според мен броят (или изобщо наличието) на черни си е избор на авторката и никой не трябва да ѝ се меси. А намеса очевидно има и то от американска страна - само вижте какво са направили със заглавието на първата книга. Добавянето на каквото и да било към текста под принуда си е вид цензура и не трябва да се толерира.

В ранните години Роулинг е била безсилна срещу цензурата - вече споменах за промененото заглавие, а имаме и сменена раса на герой във Философският камък - Дийн Томас изведнъж става негър в американското издание (в оригинала не е така), защото явно са решили, че трябва да има толерантност (за сметка на това са махнали ирландския диалкект на Шеймъс Финиган).
След като добива суперпопулярността си, Роулинг започва да се съпротивлява на цензурата, но как да откажеш да напъхаш негри в книгата си, когато могат да те обвинят в расизъм?
Именно затова единственият черен по начало герой в ХП се появява в "Хари Потър и Орденът на феникса" (по това време вече излизат филмите, които са по-популярна в САЩ, отколкото в Европа). Така се появява Кингзли Шакълболт.
Три години по-рано, когато Хари Потър още пробива отвъд океана, Анджелина Джонсън изведнъж става негърка в "Хари Потър и огненият бокал", макар никъде по-рано да не е посочено такова нещо. Благодарение на Мариана Мелнишка, българските фенове така и не разбраха за подмяната (преводачката е решила, че "черно момиче" означава чернокоса).
И общо взето тези тримата са единствените сигурни негри в книгата (ако броим и Дийн).
Някои включват при черните и Лий Джордън, защото е с расти, но аз познавах един с расти и той беше не по-черен от мен, така че прическата не показва задължително и расата му. Друг, още по-неправилно включван сред негрите, е Блейз (в българския превод е смешно, защото все си сменя пола), за когото се казва, че има "тъмна кожа". Е какво, и на Радина кожата е по-тъмна от моята, но не е негър (само не я питайте какво не харесва на комунизма ;) ). Ако караме така, скоро може да се намери някой да обяви и Сириус за негър, защото в книгата пише, че е "Black".

И какво излиза - Роулинг насила е трябвало да включва неща, които не е искала. Не казвам, че не е искала чернокожи герои, дори съм сигурен, че не е така. Лий по всяка вероятност е чернокож, но Роулинг не е искала изрично да го подчертава, както не е подчертала, че Чо Чан е азиатка или че Антъни Голдстайн е евреин.
Изобщо, въпросът за расата никога не е трябвало да бъде засяган, както не е засегнат и въпросът за сексуалната ориентация на героите - ние вече знаем, че Дъмбълдор е гей и намеци за това има и в самата книга, но Роулинг никога не задълбава в темата. Така и трябва.

Коментари