Какво не се купува, като всичко се продава?

Добро утро!!!

Много ме дразни, когато хората не могат да осъзнаят стойността, значението или естеството на парите - едно от най-великите изобретения на цивилизацията. Да смяташ, че парите са отговорни за злото в света е като да приписваш на умрял евреин създаването на вселената - парите служат единствено на човека, който ги използва, било то за добро или за зло. Евреинът ще потвърди.

Вчера попаднах на това обяснение, какво не могат да купят парите, и реших да го опровергая, защото съм на мнение, че парите могат да купят ВСИЧКО!

Парите могат да купят:
1. Леглото, но не и съня
От опит знам, че на удобно легло се спи много по-добре, отколкото на малък, изтърбушен диван, а още по-добре, отколкото на одеяло върху пода. Леглата, обаче, струват пари. Както и безбройните сънотворни и съноспомагателни, които се продават по аптеките.
Ако нямаш пари: върху кашони в мръсен подлез, с празен стомах и без дрехи, трудно можеш да спиш. Пък и върху легло, пак няма да ти е лесно, ако се чудиш как да свържеш двата края.
Извод: За здрав сън трябват пари.

2. Храната, но не и апетита
Пак от опит знам, че ако на масата пред теб е това, което обичаш да ядеш, ще го ядеш с много по-голям апетит, отколкото ако ти сервират сварена обувка. Апетитът може да бъде провокиран, като към храната се добавят подправки, или пък чрез предястия. Те, разбира се, струват пари.
Ако нямаш пари: Трудно се яде с апетит умряло куче. Да не се бърка апетита с глад.
Извод: За храна, пробуждаща апетита, трябват пари.

3. Една книга, но не и интелигентност
Книга може да се купи с пари, а с много пари могат да се купят много книги, но съм съгласен, че това не гарантира интелигентност - в гудрийдс е пълно със списъци на четящи хора, които са прочели стотици книги от поредиците на Ибис, леля Стефка или Игрите на глада. От такива книги се затъпява. Пък и почти всичката класическа литература е достъпна безплатно в интернет. НО все пак, само с четене знания не се придобиват - трябва време, курсове и скъпи учебници. Това, разбира се, не е интелигентност, но човешкият мозък трябва да се тренира, а всичко, което може да свърши тази работа, се заплаща.
Ако нямаш пари: Ще бъдеш прост. Аз нямам пари!
Извод: Поддръжката на мозъка струва пари.

4. Лукса, но не и красотата
Съжалявам, дами, но и за красота се плаща. На 40 няма да изглеждате като на 20, това е ясно, но няма да изглеждате и като някои известни актриси и певици, които гонят 70. Истина е, че трудът краси човека, защото парите се изкарват с труд (в никакъв случай не казвам, че със собствен труд!), а красотата, след като похарчите отпуснатото от ГОСПОД БОГ ИСУС ХРИСТОС АМИН!) се купува с пари.
Ако нямаш пари: Тревогите на живота ще те състарят преждевременно и няма да имаш гримове или пластични операции, които да скрият пораженията.
Извод: Естествената красота е безплатна и краткотрайна, останалото се доплаща.

5. Една къща, но не и дом
От опит ще кажа - ГЛУПОСТИ! Дом значи спокойствие и сигурност. Значи уют. Значи място, което да си е твое. Я си направете дом в канализацията или в тясна обелска панелка под наем!
Ако нямаш пари: В най-добрия случай ще живееш в чуждите домове. За които някой плаща!
Извод: Къщата може да получиш безплатно, за да я направиш дом ти трябват пари.

6. Лекарство, но не и здравето
Здравословният начин на живот струва пари. Ако се грижиш както трябва за тялото си, храниш се правилно, редовно се преглеждаш и отделяш време и внимание на навиците си, може дълго да не ти се наложи да си купуваш лекарства. И от това няма да спестиш нищо!
Ако нямаш пари: Ще хапваш набързо, веднъж дневно, каквото намериш. Ще си купуваш продукти с изтичащ или изтекъл срок и ще зареждаш хладилника си с некачествените неща, които търговските вериги произвеждат, а когато заумираш (защото по-рано няма да направиш нищо, с наждата, че ще се оправиш без лечение), ще си купиш най-евтините лекарства, които повече вредят, отколкото помагат.
Извод: Здравето е най-скъпо. Ако имаш пари, може да живееш повече от век, дори сърцето ти да е калпаво и да ти се наложат 6 сърдечни трансплантации!

7. Съжителство, но не и любов
Добре, съгласен съм, че любовта не може да се купи. Но пък, за да се задържи, трябват пари. Факт е, че най-много семейства се разпадат поради спорове за пари.
Ако нямаш пари: Ще си винаги изнервен и това ще се отразява в отношенията със семейството ти. Ако някога присъствате на семеен скандал, заслушайте се, и ще откриете, че в основата му стои липса на пари.
Извод: Любовта е като промоция на Теленор - "безплатен" калпав телефон, който изплащаш с години.

8. Разпятието, но не и вярата
И за това, понеже съм честен човек, трябва да се съглася. Колкото и пари да давам, не мога да си купя вярата в нещо несъществуващо, като мозък на здрачанка. Но вярата е, вероятно, най-странният артикул на пазара - истина е, че не може да се купи, но пък се продава много добре. Как мислите, че забогатяват хора като фюрера Людмил Ятански? Откъде мислите, че папата има толкова богатства? Не знаете ли, че дори членството в православната църква има начална вноска (най-малко 30 лева, но може да мине и 200, ако е в голяма църква на важен празник).
Ако нямаш пари: Ще си вярваш, това не мога да го отрека, поне докато безпаричието не те смачка съвсем.
Извод: ГОСПОДИ БОЖЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ АМИНЕ!, ти може и да си платил за греховете на последователите си, но лихвите си ги поемаме сами.

9. Развлечение, но не и щастие
Щастието е твърде събирателно понятие, съставено буквално от всички неща, които ни заобикалят или отсъстват от живота ни. Щастието е да запълваш дупките в живота си, затова абсолютно щастие няма. Когато запълниш дупка, задължително трябва да се отвори нова, чието запълване също да донесе щастие. Богатите хора също имат мечти и цели, които да преследват, но те са много по-големи от нашите и ги постигат много по-често, което, разбира се, ги прави много по-щастливи.
Ако нямаш пари: Цял живот ще преследваш нещо, което, ако някога достигнеш, ще доведе до нова цел, която обаче ще приемеш за недостижима, защото първата е изцедила възможностите ти, и ще бъдеш нещастен до края на живота си.
Извод: Щатието може да се купи САМО с пари.

10. По-луксозно място в гробищата, но не и на небето
Абсолютна лъжа - по-високият клас самолетни билети струва и повече пари.
Ако нямаш пари: Пътуваш с БДЖ, 8 часа до морето (ако не аварира или не сгази поредния отчаял се от безпаричието самоубиец), заобиколен от потни цигани и старци с дъх на трупове.
Извод: Мястото, където и да било то - на небето, на земята, под земята, в театъра, в операта - струва пари. По-скъп билет, по-добро място.

Парите не са всичко, но всичко е пари. Затова, ако искате да изпълните всичките си мечти за малко пари, гледайте да имате по-евтини мечти.

Коментари