Най-надценените книги

Добро утро!!!

Има книги, чиято популярност расте само защото са популярни - здрача, "Игрите на глада", "50 нюанса сиво", а не мога да не спомена и "Хари Потър", но докато в изброените случаи (без ХП) това е временно явление и популярността им отминава с появата на следващата голяма мания, има и такива книги, които с времето стават все по-известни и могат да се намерят в читателския списък на все повече хора. Класически произведения, които имат безспорни литературни качества, но не заслужават изцяло вниманието, което получават.
Преди да посоча моите фаворити за топ 3 на най-надценените книги, искам пак да подчертая, че това СА значими литературни произведения и заслужават да се смятат за класика.

Номер 3: Книгата, която ни учи, че да те следят е гадно
Естествено, че книга като "1984", която явно критикува съветския режим, ще е много популярна, защото е удобен инструмент за пропаганда на западните правителства по време на Студената война. Това, което не се разгласява много е, че Оруел е социалист по политически убеждения, разочарован от налагането на съветския модел. Книгата му не е насочена срещу комунизма, а срещу всяка диктатура и цензура.
Сега романът е популярен заради идеята за постоянното наблюдение, която е актуална в днешно време.
Не мога да отрека, че книгата е увлекателно и интелигентно написана, но истината е, че "Фермата на животните" от същия автор носи същите послания, но е много по-остроумна, въздействаща и най-важното - кратка.

Номер 2: Книгата, която ни учи, че да гориш книги е лошо
Рей Бредбъри е един от най-гениалните и уникални писатели, които някога са живели. разказите и романите му са като поезия - не е толкова важна историята, колкото образите и емоциите, които заливат читателите. Но сред богатото му творчество от неповторими романи и незабравими разкази, най-известното му произведение "451 градуса по Фаренхайт" стои безлично и ежедневно.
Идеята на повърхността обаче е безкрайно проста - човек не трябва да престава да се учи и да чете. И точно това привлича голяма част от читателите, но е срам за паметта на писателя да бъде запомнен заради нещо толкова банално.


Номер 3: Книгата, която задълбава в плитките истини
И така, стигнахме до най-надценената книга, писана някога - "Малкият принц".
Книгата, от която със сигурност сте срещали поне един-два цитата в интернет, които дълбокомислено разкриват някоя банална истина, като например "Времето, което си изгубил за розата си, я прави толкова ценна", или пък някоя поетична безсмислица като "Наистина важното се вижда със сърцето, а не с очите".
Наистина, интересна алегория за живота и смъртта, но сред изкуствено забулени в мистерия думи в стил Паулу Коелю, се казват не чак толкова дълбоки истини. Това е книга, която претендира да е връзка между детството и зрялата възраст, но не може напълно да достигне нито децата, нито възрастните.

Коментари

  1. Хари Потър също трябва да е в класацията :)

    ОтговорИзтриване
  2. Не. ХП е на по-малко от 20 години и все още не е получил толкова голямо признание от критиците, като трите изброени книги. Включил съм книгата в първия списък и то сред най-омразните ми романи, така че в този случай не можеш да ме обвиниш в пристрастие.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Пишете смело, почти не трия негативните коментари :)