Ние сме живите мъртви!

Добро утро!!!

След като миналата година историята в The Walking Dead доста се отклони от тази в графичните романи на Робърт Киркман, втората половина на петия сезон направи нова заявка за връщане към оригинала.
Внимавайте за спойлери!
В първия епизод за тази година видяхме смъртта на Тайрийс, който всъщност трябваше да умре много по-рано – неговата глава отрязва Губернатора, когато атакува затвора.. В сериала смъртта му изобщо не беше толкова вълнуваща, а самият епизод беше един от най-неинтересните в историята на The Walking Dead. Още повече, че дори най-верните фенове на комикса едва ли са страдали много за този герой, тъй като, за разлика от образа на Губернатора, който в сериала беше перфектно развит, Тайрийс се различаваше от рисувания си първообраз по твърде много неща.
След това неубедително начало, зомби драмата започна да се движи в по-правилна посока. Депресиращата мрачна атмосфера от първите осем епизода се е запазила, а героите изглеждат по-обезверени от всякога. Ако нещата се развиват както трябва, скоро един от тях ще посегне на живота си.
Все пак вторият епизод от сезон 5 на The Walking Dead завършва оптимистично с появата на Арън, което всъщност е най-голямото връщане към сюжетната линия, начертана от Киркман. След срещата с Арън и Ерик (който още не сме видели в сериала, но вероятно се крие някъде наоколо) започва пътешествието към Александрия – последното убежище на Рик и групата. Много от нас бяха убедени, че Терминус е Александрия, но този път е сигурно.
Истината всъщност е, че нито смъртта на Тайрийс, нито появата на Арън ме развълнуваха толкова, колкото репликата „Ние сме живите мъртви“ на Рик, която е култова за всички почитатели на комикса. Да, ситуацията и тонът са съвсем различни (когато го каза в комикса Рик тъкмо се беше съвзел от комата, в която го беше изпратил Тайрийс и беше научил, че останалите вече не го искат за лидер), но посланието е същото – светът е различен и хората трябва да се приспособят, каквото и да им коства това. Този момент показва, че Рик вече мисли по същия начин като Шейн, Губернатора, Джо и Гарет – „лошите“ герои.
Ако си затворим очите за недостатъците на първия епизод, началото на втората половина на сезона е доста обещаваща и ми дават основания да вярвам, че създателите му ще представят по подобаващ начин рухването и съвземането на Рик в Александрия, след което започва създаването на „Новия свят“ и първата война след зомби апокалипсиса, преди това ще се запознаем и с останалите големи общества на оцелели, което ще е интересно за всички зрители.

Коментари