Пред портите на Александрия

Добро утро!!!

Третият епизод от втората половина на сезона на The Walking Dead беше интересен, макар в никакъв случай да не беше изключителен, и ще се запомни най-вече с две неща – представянето на първата хомосексуална двойка в сериала и това, че хранят Джудит с натрошени жълъди.

Посрещането на Рик
Едно от нещата, които със сигурност са направили впечатление на всички, е агресията на Рик. Когато Саша му представи Арън, Рик не разговаря с него, а когато Арън се опита да го убеди, че е приятел, Рик го нокаутира и му прерови багажа. Естествено, веднага се сетих за отговора на Мърл, когато Андреа го попита защо ги е заплашил с пистолет в трети сезон. Той каза: „Аз в днешно време повече бих се притеснил, ако видя някой да си се разхожда наоколо с ръце в джобовете.“ Рик няма как да знае за тази реплика, но очевидно мисли по същия начин.
И реакцията му е съвсем естествена – последния път, когато някой му предлагаше убежище и сигурност, този някой после опита да го изяде.
Александрия
В този епизод за пръв път беше споменато името на защитената зона Александрия. След опита ни с Уудбъри и Терминус, съвсем естествено е да изпитваме недоверие към това ново убежище, но и създателите на сериала се опитват допълнително да го подсилят – например, Мишон се притесни, че не вижда хора на снимките, които Арън ѝ даде. Аз съм чел графичните романи на Робърт Киркман и горе-долу знам какво да очаквам, но създателите на The Walking Dead много пъти са ме изненадвали (смъртта на София и Андреа, развитието на Карол и т.н.), така че не изключвам възможност нещо да не е както изглежда.
Може би сте обърнали внимание и на споменаването на доктор Пит от Александрия. Ако не сте, имайте го предвид, защото той ще играе важна роля в следващите епизоди, в това поне съм сигурен.
Пред портите на Александрия
В края на епизода виждаме групата пред портите на обществото Александрия и чуваме детски смях зад стените. Изглежда Рик най-сетне е решил да се довери, но съмнението му в крайна сметка никога не е напълно приспано, защото преди да влезе вътре със семейството си скри пистолет наблизо.
Обобщение
Това беше свързващ епизод, но имаше и запомнящи се моменти, особено около нощното пътешествие на групата. Имаше един страхотен кадър, в който видяхме колата на Рик от птичи поглед и как светлината от фаровете е червена, заради кръвта на размазаните зомбита. По-късно пък имаше страшно готина сцена, в която Рик превърна главата на едно зомби в тиквен фенер. Към края на пътуването имаше и препратка към по-ранните епизоди – Глен знаеше как да поправи превозното им средство, защото Дейл го беше научил на това.
Аз повече харесах предишния епизод на The Walking Dead, но и този беше много добър. Най-интересното обаче предстои, защото Рик за пръв път от много време ще трябва да се впише в група, в която няма да е лидерът (дори по времето на Съвета в затвора Рик беше пръв сред равни). Това няма да му се отрази добре и ще се наложи един от неговите хора да го вразуми със сила.

Коментари