Walking Dead започна!

Добро утро!!!

Най-сетне дойде това време от годината, когато очакваме понеделниците с нетърпение - започна новият сезон на The Walking Dead. И ако сезон 5 продължи с темпото, с което започна, нищо чудно първият ден от седмицата да стане официален празник.

За пореден път бродещите мъртъвци счупиха рекорда за най-гледан епизод - над 17 милиона зрители са отделили от времето си, за да видят как групата ще се справи с канибалите от Терминус. Трябва да пиша на  Cosa Nostro, който се беше притеснил, че сериалът бил гледан само от тинейджъри. Всъщност това е още един рекорд, който TWD счупи - зрителите му са на възраст между 18 и 49 години.

Действието в "Няма убежище" се развива съвсем малко след събитията от "А" в края на предишния сезон. Рик се закани, че похитителите ще бъдат изненадани, когато разберат с кого са се захванали и макар тогава много от нас да останаха разочаровани (за момент звучеше все едно има някаква голяма тайна или план), групата доказа, че не са кои да е.

"Ти не си тук. И аз не съм."
"Оръжие, хванало оръжие"
Ако не го правите, препоръчвам ви от време на време да гледате старите епизоди, за да видите колко много се променят героите. В сезон едно Рик се заканваше, че няма да остави никой да умре и казваше: "Не убиваме живите!" Сега, само за един епизод, уби десетина души без да му мигне окото. "Никой от тях не трябва да оцелее", казва същият човек сега.
Темата за промяната и за запазването на човечността е още от първия сезон. Дейл и Хършал се опитваха да запазят групата цивилизована, не искаха живите също да се превръщат в чудовища, но се провалиха, защото добрите хора нямат място в свят, където "или си касапина, или си мръвката".

Кой в първи сезон си представяше Карол такава?
"Ще убивам хора"
Много е очевидна и промяната в Карол, която някога трепереше пред мъжа си и търпеше бой и унижение. Сега е самоуверена, непоколебима и силна. И най-важното - вече беше време да започне да избива "лоши", а не само своите.

"А сега какво сме, Гарет?"
И Сам се появи. За кратко.
Написах "лоши" в кавички, защото вече е невъзможно да делим героите на добри и лоши. Да, групата на Джо опита да убие Рик и хората му, но дали някой от тях има повече кръв по ръцете си от самия Рик? Те имаха свои правила и бяха тръгнали да отмъщават за убития си другар, когото Рик в действителност удуши без да бъде провокиран.
А колко по-трудно е да отсъдим дали групата на Гарет са злодеите в историята? Да, убиват и ядат хора, но малко ли са страдали? Не са ли били намеренията им добри в началото, когато са разлепили табелите и са приканили първите хора, които са превърнали живота им в ад, какъвто никой от групата на Рик не познава?
Най-шокиращото в цялата тази история е, че пленникът, когото Рик освободи, се оказа точно човекът, отговорен за сегашното състояние на Терминус.

Какво следва
Ето го и Морган
Със сигурност знаем, че в следващите епизоди ще разберем какво става с Бет, която изчезна към края на сезон 4 и от тогава не се е появявала. От трейлъра разбрахме също, че Рик и Гарет ще се срещнат отново и по всичко изглежда, че ще тръгнат заедно към Вашингтон. Можем само да гадаем дали Рик ще изпълни заканата си да убие Гарет с мачетето, но според мен ще се стигне до там.
Ще се срещнем и с Морган, когото може и да сте пропуснали - появява се накрая на епизода, след финалните надписи. Въпросът е дали първо ще налети на канибалите или на Рик.
Ако историята следва комикса, по пътя към Вашингтон Рик ще разбере истината за лекарството на Юджийн, след което групата ще попадне в защитената зона "Александрия".

Велик епизод и прекрасно начало!

Коментари