Отговор на негативно ревю за The Walking Dead

Добро утро!!!

С наближаването на 13 октомври все повече мисля за предстоящия пети сезон на The Walking Dead и все по-малко за каквото и да е друго. Не мога да спра да се чудя дали ловците от Терминус ще си хапнат Джудит (или някой друг от героите), ще помогнат ли Карол и Тайрийс на останалите от групата, ще стигнат ли героите до Александрия и ще видим ли към края на сезона как Ниган убива Глен или Дарил.

И покрай публикациите ми във facebook открих, че някои от хората ми не са толкова ентусиазирани за сериала. Най-силно впечатление ми направи ревюто на потребителя Cosa Nostro, самопровъзгласен кино експерт, и нямаше как да подмина без коментар някои моменти от него.

Като цяло идеята на ревюто и основна критика за сериала е, че е "сапунка за зомбита" (вероятно е искал да каже сапунка със зомбита, защото в повечето филми зомбитата не обичат да гледат сапунки, ако не броим здрачомбитата от забележителната глупост "Топли тела").
"Няма как да не се отчете и факта, че за разлика от първия сезон, тук смехотворният сюжет бие по идиотизъм и най-добрите епизоди от "Дързост и красота"." - това няма как да го коментирам, защото не съм гледал най-добрите епизоди на "Дързост и красота", нали съм "всеяден" и с по-прост вкус.

Ето какво обаче ме потресе тотално: "В сравнение с предния сезон, са надскочени в пъти патетичните хленчения и хроничните оплаквания. Почти няма да успеете да откриете сцена, в която някой да е доволен от статута си на беглец по пътищата на Америка и съответно да не мрънка на главите на другите, което в един момент да мутира в обвинения към тях."
Да бе, не се бях замислял, че е невъзможно човек да не е щастлив, когато целият свят отиде по дяволите и му се налага да обикаля по пътищата, гонен от стада зомбита, да се храни от боклука, като български пенсионер и да бъде по-некъпан и непран от мен.
Всъщност, ако  Nostro беше продължил да гледа сериала, щеше да стигне до трети сезон, където очакванията на героите са много по-занижени - в първия епизод гледат с апетит консерва кучешка храна, защото ако не броим едно сове, това е единствената им храна. В един момент най-голямата радост в живота на всеки от тях е да има къде да си легне и да се събуди жив.
В първите епизоди обаче, хората все още вярват, че спасение има, тръгнали са към военната база и разчитат, че там ще ги приютят и ще се погрижат за тях, затова е нормално да мрънкат, когато им се налага да търпят лишения - те не осъзнават, че нещата никога (или поне не в следващите два сезона) няма да са по-добри за тях.

Авторът продължава с унищожителната си критика: "Също така героите са се превърнали в още по-безразсъдно добри самаряни, респективно и по-тъпи такива"
Явно според разбиранията на  Nostro само един тъп и безразсъден добър самарянин би тръгнал да търси изгубено 10 годишно момиче. Странното е, че без да е гледал сериала или да е чел комикса, Cosa Nostro няма как да знае, че ще дойде момент, когато ще си разстрелват децата ("Гледай цветята, Лизи"), но на този етап от историята няма нищо странно в постъпката на Рик и групата. Или може би става въпрос за торбичката с лекарства (и кристалчетата на Хайзенбърг!) на Мърл?
Въпреки обвинението, че героите действат хаотично и без логика в постъпките си, всъщност образите постепенно и напълно логично се променят, и това е ясно с разкриването на мотивацията им, което не става в първия епизод и очевидно затруднява някои зрители - ето го Рик, за когото в начало ни се казва, че е спокоен, уравновесен и добър, който в крайна сметка с всеки следващ епизод изперква все повече ("Да, случват се гадости!").
Истината е, че "добрите самаряни" или се оказват не толкова добри, или умират - последният от тях беше Хършал, на когото Губернатора отряза главата с меча на Мишон. Затова и Дарил каза в сезон 4: "Според мен вече няма добри хора, всички са мъртви."

И сега, любимото ми: "Единствените им мотивирани действия се изразяват в често изявяващата им се вътрешна необходимост да пръскат черепи на мъртъвци пред очите на невръстните си дечица."
Ами да, тази  "вътрешна необходимост" е желанието да останат живи - те и невръстните им дечица. Защото тези дечица не само трябва да гледат, но и трябва да участват в убиването на зомбита. Обичам да казвам, че според мен Джудит ще се научи да го прави преди още да е проходила - още повече, че ако човек можеше да помни всичко от раждането си, нейният първи спомен щеше да е как брат ѝ застрелва майка им в главата.
Тези деца, които Cosa Nostro така добродушно иска да пощади от грозните гледки на живота, скоро ще започнат да убиват както зомбита, така и живи хора, дори други деца. И не просто размазани мъртвешки глави ще видят те - Карл ще наблюдава с неприкрито удоволствие как баща му разкъсва със зъби жив човек, след което корми друг (не, Рик не е зомби, просто понякога не е наред с главата) и несъзнателно почти ще повтори думите на Губернатора: "В този свят или убиваш, или умираш"

В края на ревюто си Cosa Nostro, след като не успява да определи каква би могла да е аудиторията на сериала, изразява опасенията си за рейтинга на телевизията, но нека го успокоя - AMC, които са отговорни и за други филмчета за "всеядни" като Mad Men, Breaking Bad и предстоящия му спин оф, нямат никакъв проблем с гледаемостта. Само TWD вече няколко пъти отбелязва рекорди и сам си ги подобрява.

Ето как с лека ръка и след само 7 изгледани епизода Cosa Nostro се опита да омаловажи постиженията на един от най-гледаните сериали правени някога и на една от най-дълго продължаващите поредици графични романи. 10 години хората не са спрели да четат за премеждията на Рик и неговата група, нито сериалът има изгледи скоро да бъде прекратен.
Ваня, която прочете вече коментираното ревю, страшно се възмути и много точно определи автора му като човек, опитващ се да пише "сърдита критика", каквато по-способни хора от него пускат в интернет. Не случайно Cosa Nostro завършва ревюто си горе-долу така: Написах толкова, колкото можах, сега ще видя как ще го направи човекът, когото имитирам - cinemascrotum.

Коментари