Цигански истории

Добро утро!!!

Преди малко попаднах на реклама на сборника "Цигански разкази" от Людмил Попов. Само като видях заглавието и корицата, нямаше как да не го коментирам много накратко.
Според анотацията на книгата "В книгата си авторът е описал свои преживявания в които са вплетени срещи и премеждия с разни герои, както от градска така и от селска среда, като преимуществено е отделено място на типажи от циганското малцинство с тяхното характерно поведение. Героите са описани със симпатия и стремеж да бъдат обрисувани правдиво с техните качества и слабости. В някои случаи романтичната характеристичност преобладава, като резултат на силната впечатленост на автора от необикновени характери, способности и една влюбеност във всичко това, както се обичат природата, хармонията и силата на живота в една действително чиста обстановка

Не съм чел нищо от този автор, но силно се надявам, че не е от онези злобни същества, които искат да трупат богатство и слава на гърба на горките бедни цигани. Надявам се "тяхното характерно поведение" наистина да е обрисувано правдиво - вродената им, почти животинска склонност към насилие и измама; първобитните им междуродови вражди и закони; убеждението им, че те са единствените истински хора на света, а всички други са по-долно качество. Ако е така, ще си купя книгата.

Едва ли му е било много трудно на Людмил Попов да събере материал за книгата. Всеки от нас може да издаде по един сборник с лични разкази и такива на познати, за близки срещи с цигани - кой ограбен, кой пребит, кой нещо по-лошо. И то без да включваме ежедневните хроники на подвизите им в медиите (макар много вестници да премълчават етническата група на злосторниците, когато прочетеш изречение "Малолетен престъпник разби картонените прозорци за да влезе в незаконно построената колиба на 13-годишната си баба и изнасили брат си, нейния съпруг..." веднага ти става ясно за кого става въпрос).

Само не разбирам по какъв начин тази "действително чиста обстановка" се връзва с представата за цигани.

Коментари