Малко панаир, малко книги, много пари

Добро утро!!!


И на тоя панаир на книгата бяхме, разгледахме и понакупихме. Впечатленията ни не са много положителни, но ние все пак отидохме броени часове след началото, така че може би следващите дни нещата ще са по-хубави.

Първо неприятно впечатление ни направи, че панаирът беше някак по-малък от предишни години. Може би защото нямаше толкова много хора, но и самите щандове бяха недовършени, празни и без надписи (трябваше да познаваме по изложените книги). На едно място ни се наложи да прескачаме несглобени щандове, железа и парчета плат. Пък и с тия междуетажи едва се ориентирахме и карта на мястото получихме чак накрая, когато стигнахме до Бранимир Събев и щанда на Ибис.
И най-гадното беше, че докато други години всички представители на издателствата бяха супер услужливи и любезни, сега не ни обръщаха внимание, докато не започнехме да подвикваме и да ръкомахаме. Явно смятат, че за толкова малко клиенти, не си заслужава да се потят.

8 книги си купихме тази година за общо 130 лева, като спестихме 25. Ето кои са те:
"Мъглата" от Стивън Кинг - една книга, която отдавна трябваше да си взема, но все отлагах за панаира. Накрая се събраха 5 книги, които нямам.
"Доктор сън" от Стивън Кинг - тази и горната книга си взехме от щанда на "Плеяда", където, както винаги, беше Весела Прошкова, винаги готова за дълъг разговор за Стивън Кинг. Тя не пропусна да се самопохвали за новия превод на "Мъглата"
"Бурята на века" от Стивън Кинг - това е последната книга на Кинг, която си взех днес. Купих си я от щанда на "Ибис", където за Краля отговаряше Бранимир Събев.
"На изток от запада" от Мирослав Пенков - тази книги, която купихме от щанда на Ciela, има доста препоръки от чуждестранни медии, но сега ще се изправи пред абсолютната критика, върховния съд на литературата - моето мнение.
"Хилядите есени на Якоб Де Зут" от Дейвид Мичъл - харесах "Облакът Атлас" (макар че филмът ми хареса повече) и реших да пробвам и тази книга, която очевидно ще е много по-различна от другата. Гадното при книгите на "Прозорец", особено по-дебелите, е колко лесно се мачка гръбчето. Колкото и да внимаваш, винаги си личи, че книгата е четена.
"Хиляда сияйни слънца" от Саддам Хюсеин - една много интересна книга, но и доста "женска". Разбира се, ужасите на войната са еднакви за всички, но да си жена по-време на талибанския режим в Афганистан допълнително усложнява нещата. Аз съм я чел, но я нямам, а и Радина не я е чела (тя харесва "Ловецът на хвърчила").
"А планините ехтяха" от Халат Забаня - тази пък не съм я чел нито аз, нито Радина. Авторът пише хубаво (поне в останалите две книги) и не се напъва да направи нещо невероятноуникалновелико, като някои свои сърезници.
"Големите надежди" от Чарлз Дикенс - най-красивата от купените днес книги. С твърди корици и страхотни илюстрации от Петър Станимиров, а цената е по-ниска от тази на "Доктор сън" (книга, която трудно ще преживее и едно прочитане). Всъщност искахме да вземем повече от тази поредица, но се оказа, че "Изток-Запад" са доста пестеливи откъм промоции и намаления (книга от 25 лв е намалена на 23).

И така, това са книгите, които си купихме. По-малко от миналогодишните, но за почти същите пари. Изглежда масовото поевтиняване на всичко в последната година не е засегнало книгите - там цените продължават да растат.

Коментари