The Walking Dead - каква е цената на оцеляването

Добро утро!!!

(И този текст вече е публикуван в сайта TVseries)

Завърши четвъртият сезон на The Walking Dead - най-добрият, правен до сега. Темата, засегната още в първия епизод, беше "Какво си готов да направиш, за да оцелееш и можеш ли отново да бъдеш нормален след това?"
Не отвън дебне най-голямата опасност, а в самите нас - това се опитват да ни внушат създателите на сериала още от първия сезон. Всеки човек сам избира дали да се предаде, като многото самоубили се, които виждаме в епизодите, или да плати цената и да живее. Но цената, в много случаи, е човещината на оцеляващия.
Ето трите най-големи риска, пред които се изправят героите:

1. "Те не са мъртви, просто са различни"
Още в първия епизод, при запознаването с Морган, се изправихме пред този проблем - до каква степен мъртвите са запазили спомените си за живота преди? Има ли в тях някаква частица от хората, които някога са били съпруги, майки и дъщери?
Морган не вярва, че жена му е жива, но все пак не намира сили да застреля ходещия труп на жена си и в крайна сметка заради това губи и сина си. Хършал пък изобщо не вярва, че бродещите са мъртви, затова ги събира в плевнята и дори ги храни. Губернатора пък държи дъщеря си (племенницата си, всъщност, но в сериала никога не се разбира това) завързана и се надява да открие начин да я направи каквато е била преди.
И ако възрастни хора могат да се подведат толкова лесно, какво остава за децата (малкото деца) които са останали живи или тепърва предстои да се родят? Когато първите уроци в живота ти са как най-добре да унищожиш нечии мозък, представяте ли си какви ще бъдат детските кавги, които и сега често завършват с бой и наранявания?
Когато мъртвите по нищо не се различават от живите, самият живот губи своето значение.

2. "Храна. Това е всичко, за което си говорим вече"
Границата между хората и животните е много тънка. Вземи на човека храната и чувството за сигурност и той ще се превърне в звяр.
Вместо да се обединят, хората се бият - за храната, за "леговището" и дори за надмощие в групата. Тези борби започват още в първия сезон и стават все по-ожесточени във всеки следващ.
Всички знаят, че когато на човек не му достигат основните неща, за да оцелее, не му се говори много за книги или смисъла на живота. Спомнете си прекрасното начало на сезон три, когато групата (още преди да намери затвора) претършува една къща, без да си кажат нито една дума и в крайна сметка бяха готови да изядат консерва с кучешка храна, за да не умрат от глад.

3. "Убий ги, преди да са убили теб"
Трябваше ли групата да убие заложника в сезон две? Беше ли необходимо Рик да убива Шейн или Томас? Кой раздава смъртните присъди в новия свят?
В първия епизод виждаме Рик, закопал оръжието си и правещ се на градинар. Всичко това е, за да върне сина си от пътя, по който е поел - пътя на убиеца. В сезон три Карл уби невъоръжен младеж, не по-голям от него и това накара Рик да осъзнае, че промяната, за която Дейл предупреждаваше, вече е факт и Рик отглежда един малък убиец.
Но Хършал, както беше и Дейл, е една отломка от стария свят, която няма място в новия. Не можеш да проявяваш милост, когато от всякъде те дебне смъртта. Рик сгреши, като му повярва. Сгреши, когато опита да се разбере мирно с губернатора, заради което загуби затвора, а Хършал си загуби главата. Всъщност Рик сгреши още когато избра да си гледа градинката, вместо да хвърли повече усилия в залавянето на Губернатора, след първата битка за затвора.
Истината е, че Карл, а и Карол, разбраха нещата много по-добре - в този свят убиваш или умираш. Или, както допълни губернатора в трети сезон, умираш и тогава убиваш.

Обобщение: "Войната свърши"
Това са думи на Хършал, които той казва на Рик малко след края на първата битка за затвора. Но истинската война е в душите на героите и тя свършва няколко месеца по-късно, когато Рик и останалите за затворени в празния вагон и чакат смъртта си. Тогава Рик в крайна сметка осъзнава, че няма път назад (както му каза лудата жена в първия епизод, както му каза и Губернатора по-късно) - когато започнеш да убиваш и да разкъсваш враговете си със зъби, няма как след това да се върнеш към нормалния си живот.
"Ще бъдат много изненадани, когато открият. Захванали са се с грешните хора" - ето това вече е Рик такъв, какъвто е в комиксите!

Коментари