Пътешествие около света за 80 дни

Добро утро!!!

Това е книгата, която с Други светове избрахме да четем през април. Доста трудно успях да си я намеря и в крайна сметка бях съвсем разочарован.

Книгата разказва за ексцентричния Филиас Фог, който се обзалага, че може да обиколи света за 80 дни. Цялата книга може да бъде обобщена в следното изречение: Господин Фог мина през много чудни и интересни места и не видя нито едно от тях.

И не само този Фог не се интересува от местата, които посещава, ами и сумата, която печели от облога, е точно толкова, колкото харчи за пътешествието - следователно в крайна сметка не печели нищо от цялата работа, освен някаква жена, силно впечатлена от щедростта му и от невъзмутимостта му.
Заедно с този Филиас Фог, който безкрайно много ме дразнеше, пътуваше неговият помощник Жан Паспарту, който (несъзнателно) се опитва по всякакъв начин да попречи на господаря си да спечели облога. И наистина, Фог е предвидил всички възможни пречки, освен тези, които в крайна сметка винаги са свързани с Паспарту.
Друг техен спътник е полицейският агент Фикс, който първо прави всичко по силите си за да забави Фог, а после всичко възможно, за да му помогне, но в крайна сметка от присъствието му няма кой знае какъв ефект, освен че задържа за малко Филиас Фог към края на книгата, за да си помислят читателите, че богаташът е закъснял с 5 минути за уговорената среща (реално е пристигнал с 23 часа и 55 минути по-рано). Ако Фог знаеше кой е Фикс по-рано, щеше да измисли начин да му попречи, но не знаеше, защото Паспарту, по неизяснени причини реши, че няма да му казва.
Тази книга със сигурност няма да се нареди сред най-любимите ми...

Коментари