The Walking Dead - почти пристигнахме

Добро утро!!!

(И това ревю беше публикувано в сайта TVseries, което много ме радва, а още повече ще ме радва, ако влезете в сайта и оцените статията ми, за да ме публикуват и следващата седмица.)

 Новият епизод на The Walking Dead трудно може да се сравни с предишния, но това не е голяма изненада - епизод 14 определено беше един от най-добрите за сезона и от най-шокиращите за целия сериал.
Епизод 15, "Us", не ни показа докъде са стигнали Карол и Тайрийс, нито отговори на най-интересния (поне по мое мнение) въпрос - кой отвлече Бет. А най-голямата изненада беше, че нямаше кой знае какви изненади.
Този епизод няма нищо общо с комикса.


Ейбрахам
Отново виждаме групата на Ейбрахам, в която вече са Глен и Тара. Интересно е отношението на Ейбрахам към Юджийн, който за няколкото епизода, в които се появява, със сигурност е успял да стане доста противен на всички зрители. Защо всички му вярват, че знае как да "спаси света", както той се изразява? Възможно ли е да е истина?
Според мен му вярват, защото Ейбрахам му вярва, а пък той е решил да го следва, защото е свикнал да се подчинява на заповеди и да има мисия, която да изпълнява. Всеки трябва да намери нещо, което да го държи ангажиран в новия свят, а както Тара отбеляза в епизод 11, на Ейбрахам му доставя удоволствие да убива зомбита.

Юджийн (Голям спойлер за този герой!!!)
Той е от онези хора, които в новия свят се чувстват по-добре, отколкото в стария. Приема всичко едва ли не като игра и вероятно повечето зрители, които не са чели комикса, вече са се досетили, че цялата история за тайната база във Вашингтон и за лекарството е измислица.
В негов интерес е да забави пристигането в столицата колкото се може повече, за да продължи да лъже останалите, а може би е решил да каже истината, когато стигнат в Терминус и вече не се нуждае от защитата на Ейбрахам.

Маги и Глен
Двойката от комикса, която просъществува най-дълго (от брой 10 до брой 100) отново е заедно.
Ако не знаех, че Маги оживява доста дълго в комикса, щях да реша, че скоро ще умре. Защо иначе беше необходима сцената със снимката?

Групата на Рик
След 3 епизода без тях, най-после отново видяхме най-главните герои в сериала. Сцената беше кратка и много оптимистична, а когато в този сериал има много усмивки, предстои да падат глави (или ръце).

Групата на Джо
И стигаме до най-интересната група - тази, към която се присъедини Даръл.
Появата на група като тази на Джо бележи третия етап от развитието (или упадъка) на следапокалиптичната цивилизация. Това е група, която не е изградена върху някакви морални ценности или в името на добра цел (дори Губернатора искаше да защити своите хора, поне преди сам да избие повечето от тях).
На този етап единаците вече са разбрали, че не могат да оцелеят сами в новия свят, затова са сформирали нещо като глутници, които са организирани по-много строги правила и много тежки наказания. Те нито мислят за доброто на "съотборниците" си, нито се правят, че мислят за това. Тяхна единствена цел е собственото им оцеляване, а групата е просто средство за това.
По-напред в сериала ще се появи групата на Ниган, която е подобна, но членовете ѝ са повече от 100 души.

Даръл
Безспорният любимец на всички (или повечето) за пореден път е изправен пред избор какъв да бъде. А най-големият му недостатък е, че е твърде податлив на чуждо влияние, най-вече, когато загуби някой от групата си (Мърл, София, Хършал). Даръл не е лидер, той изпълнява нареждания и не обича да взема решения, така че много лесно ще се впише в новата група.
Всъщност, той вече се е вписал - виждаме кратката му душевна борба в момента, когато се колебае дали да покрие трупа на Лен. В крайна сметка захвърля платното, без да го е покрил.

Терминус
Най-сетне видяхме и прочутия Терминус. Макар мястото бегло да напомня на Александрия от комикса, все още няма как да сме сигурни, че мястото е гостоприемно. Да, видяхме приятната женица, която печеше месо и посрещна уморените пътници, но това може да е капан.
В комикса, преди да попаднат в Александрия, героите се натъкват на банда канибали, които изяждат крака на Дейл. Напълно е възможно това да се те, а с Терминус да примамват жертвите си.
Дейл няма как да бъде похапнат сега, защото отдавна е мъртъв, но Рик има една ръка повече, отколкото има в комикса, така че може една от тях да влезе в менюто на канибалите (ако това са те, разбира се).

Предположения
Не познах, че някой ще умре в този епизод, но съм сигурен, че смърт ще има в следващия. Интригата дори вече се заплита - Джо и неговите хора са по петите на Рик, който ще стигне в Терминус преди тях и по всичко личи, че финалната битка ще е пред портите на обществото. Подобна сцена има в комикса.
Жертви ще има, убеден съм, а предположенията ми са три: Мишон, Маги и (по-мое мнение най-вероятно) Даръл.
Ако обитателите на Терминус са опасни, предполагам, че няма да се разбере в този сезон, защото не остана време. Но почти със сигурност последният епизод ще завърши подобно на втори - със загатване какво ще стане в пети. Вероятно ще ни намекнат за недобрите намерения на Терминус или за съдбата на Бет.

Каквото и да предстои, финалите на сезоните в този сериал винаги са спиращи дъха, така че със сигурност ще си заслужава.

Коментари