The Walking Dead - най-шокиращият епизод от сезона (спойлери!)

Добро утро!!!

В никакъв случай не бих казал, че епизодът "Still" от The Walking Dead беше скучен, но след всичко, което се случи от началото на 4-и сезон до сега, един епизод, в който нищо не се случва, със сигурност е изглеждал доста слаб за някои зрители.
В следващия - "Alone" - имаше и действие, но остави много въпроси без отговор (които все още са без отговор).

Но ето че "The Grove" компенсира за всички недостатъци на предишните два епизода. Всъщност дори бих казал, че това е най-добрият епизод от втората половина на сезон 4.


"Тя ще се върне, не съм повредила мозъка"
Това вероятно ще остане най-шокиращият момент от този супер мрачен  и жесток сезон.
Макар че на този етап в комикса Тайрийс и Карол вече са мъртви, а Лиси и Мика не съществуват, тази сцена е базирана на рисуваната история.
Бен убива брат си Били в комикса
Близнаците, които така и не се появяват в сериала, са част от най-първата група, към която се присъединява Рик. Техните родители са отдавна мъртви, а децата са гледани Дейл и Андреа (да, в комикса те оцеляват по-дълго). Единият от двамата близнаци, подобно на Лизи, започва да измъчва и да убива животни и един ден убива собствения си брат, но не може да разбере какво е извършил, защото е убеден, че брат му ще възкръсне, тъй като мозъкът му е неповреден.
Групата обсъжда какво трябва да се направи и се съгласяват, без Дейл и Андреа, че детето трябва да умре, но никой не желае да го убие, затова решават да го държат под ключ и на следващия ден да напраявт каквото трябва. През нощта синът на Рик, тайно от другите, убива момчето.

"Too Far Gone"
Лизи и Мика
Основната тема за този сезон е въпросът, дали човек може отново да бъде нормален, след като веднъж изцапа ръцете си с кръв. Този епизод, за пореден път, доказва, че всички в този свят вече са "Too Far Gone" (заглавието на епизод 8 от същия сезон) и няма никакъв шанс светът отново да бъде нормален.
Битката в първите два сезона беше за душата на Карл, но тя беше загубена и той официално стана един от "новите нормални" - никога напълно спокоен и готов да пролее кръв без да се замисли.
Сега сериалът потвърждава това с историята на Лизи и Мика. Те са символ на двата типа хора в света на Walking Dead - тези, които не могат да се приспособят и тези, които се приспособяват твърде добре. В епизод 13 Даръл каза, че според него вече няма добри хора, защото всички са мъртви. И е прав, защото всеки в този сериал, който вярва в доброто, в бъдещето или се бори срещу насилието, в крайна сметка умира - Дейл, Хършал, Милтън, а сега и Мика.
Но не неминуемата смърт на "добрите" е най-страшното, а пътят, по който са тръгнали оцелелите. По него беше тръгнала (и доста напреднала) Лизи, преди Карол да я "екзекутира". Феновете на сериала отдавна са спрели да делят героите на "добри" и "лоши".
Интересно как ли ще се развие Джудит, при условие, че смъртта присъства в живота ѝ от първата минута на раждането ѝ. Тя вече започва да свиква със звука на изстрелите и с гледката на кръв, разпилян мозък и разчленени тела. Почти сигурен съм, че това момиченце ще се научи да убива преди да се е научило да говори.

"Това, което си направила, сега е част от теб. Но аз ти прощавам"
Тайрийс с труповете на Карен и Дейвид
Твърде спокойно Тайрийс прие новината, че Карол е убила приятелката му. Или поне така изглежда, защото както посочи самата Карол, Тайрийс трудно би оцелял сам с бебето. Това, че ѝ даде прошката си, не значи, че няма да я убие. Каква е разликата между убийството на Лизи и тези на Карол? Няма ли Тайрийс, по логиката на Карол, да прояви милост, като я убие? Не е ли тя опасност за околните, както беше 12-годишната Лизи, според Карол, с което заслужи куршум в главата?
И дали, дори ако тези разсъждания не са минали през ума на Тайрийс, Карол не разсъждава по същия начин? Защо иначе побърза да убие Лизи, преди да признае собственото си престъпление?

Какво следва? (Предположения)
Александрия
Моето предположение е, че 4-те групи (не броя тази на Даръл и Бет, която се разпадна) ще стигнат до Терминус едва в края на сезона, което е след два епизода.
Ако сериалът следва досегашната си схема, в предпоследния епизод ще умре някой от героите (С1 - Джим; С2 - Шейн; С3 - Мърл). Ако трябва да залагам, мисля, че ще е Боб или Саша.
В последния епизод пък ще се случи нещо и много хора ще умрат (С1 - експлозията в Центъра по заразите; С2 - нашествието във фермата; С3 - първата битка за затвора).
Джо
Ще опитам да налучкам и ще предположа, че групата ще стигне до Терминус, но мястото ще бъде атакувано от Джо и неговите хора, сред които вече е и Даръл. Хората на Рик ще се справят с тях, с което ще спечелят уважението на хората в Терминус.
Възможно е Даръл или Бет да умрат. Предполагам това заради разговора им в епизод 12.
Нямам никаква представа кой може да е отвлякъл Бет.

Коментари