The Walking Dead: Rise of the Governor

Добро утро!!!

Ето какво прочетох последно:
Това е предисторията на най-популярния злодей от комиксите и сериала по “The Walking Dead”. Губернаторът е най-популярен, защото феновете на сериала, които още не са чели комиксите, не знаят какво им предстои.
Книгата разказва за братята Филип и Брайън Блейк, дъщерята на Филип и двама негови приятели, които се опитват да оцелеят след зомби апокалипсиса (както започват историите на всички в този свят).
Лидер на групата е Филип, чиято житейска философия в Новия свят е: „Ако искаш да оцелееш в свят, пълен с чудовища, трябва да си най-голямото чудовище.“

Книгата е разделена на три части, като първата разказва за пътуването на групата към Атланта, където се предполага, че има безопасна зона (от комиксите знаем, че е имало, но е била превзета от зомбитата); втората част показва първата им среща с други оцелели – две сестри и техният тежко болен баща (тази история, доста попроменена, намира място и в сериала); действието в третата част се развива в малкото градче Уудбъри, където хората се опитват да създадат безопасно общество, под командването на жестокия кмет Гавин.
СПОЙЛЕРИ за тези, които няма да четат книгата, но са любопитни за света на Walking Dead!!!
Обратът в книгата е, че Губернатора се оказва не Филип Блейк, както феновете на историята очакват, тъй като се представя с това име и в комикса и в сериала, а по-слабият от двамата братя – Брайън Блейк. След смъртта на брат си, Брайън започва да се пита как би постъпил Филип в една или друга ситуация и така намира сили да върши неща, които иначе не би посмял. Затова и се представя с името на брат си.
КРАЙ на СПОЙЛЕРИТЕ!!!
Книгата е интересна и аз лично я считам за част от канона на TWD (към комиксите), защото историята е измислена от създателя на комиксите, но е написана от някакъв абсолютен бездарник, така че четенето е истинско мъчение.
Не можете да си представите колко пъти героите виждаха „нещо ужасно“ или „невъобразимо“ или се чудеха дали сънуват или си внушават, или полудяват, а това толкова шокиращо нещо все се оказваха зомбита. Да речем, че всичко се случваше съвсем в началото на епидемията, тогава може да се простят тези ненужни „настройвания“ на читателите, но героите минаха през толкова много неща и пак преди да се каже, че виждат зомбита, има по 4-5 изречения подготовка.
Друго , което ме издразни безкрайно много, беше една сцена, в която Брайън и Пени вървят сред множество убити, размазани и накълцани трупове и виждат някакви кучета, които ръфат откъсната ръка, а Брайън казва на Пени: „Недей да гледаш!“. Че тя до преди малко наблюдаваше как баща й сече глави и ги тъпче с крака! Какво толкова страшно ще види в една ръка?
И изобщо, цялата книга е написана толкова нескопосано, тромаво и банално, че човек по-лесно би открил литературни качества в един комикс без реплики.
Тъпото е, че колкото и да ми е неприятен стилът на Джей Бонансинга, ако имам възможност ще прочета и следващите книги, защото ми е любопитно какво ще се случи след това и най-вече дали ще има още препратки към книгите в сериала.

Коментари