Хичкок и Ребека

Добро утро!!!

С Радина гледахме филма "Ребека", който е един от най-високо оценените филми на всички времена, поне според класацията на IMDB. Легендарният Хичкок се е заел с екранизацията на романа на Дафни дю Морие... и се е провалил.


Внимание, ще коментирам някои разлики между филма и книгата, така че ако искате да я прочетете, по-добре не четете повече!!!

Джоан Фонтейн показва деколте,
но нищо повече
В началото филмът следва много точно книгата, но точно на най-интересното, историята се променя. Не знам защо, но създателите на филма са решили, че няма как главният им герой да е убиец, затова във филма се оказва, че Макс не е убил Ребека, а я е ударил, тя се е самоспънала и е умряла. Доста глупаво, при условие, че това е най-важният момент в книгата и, както се разбира накрая, последната победа на Ребека.

Нито любовта на всички към Ребека, нито омразата на новата госпожа Де Уинтър, са добре представени във филма и общо взето историята се превръща в романтична драма.

Издразни ме и това, че докато в книгата не се описва горящият Мандърлей, нито дори се споменава, че къщата гори, във филма са отделени 5 минути на пожара и дори виждаме смъртта на г-жа Данверс.

Знам, че киноразбирачите се превземат като здрачанки на последната страница на Игрите на глада, когато чуят за римейк на класика, но в този случай би било страхотно да се направи нов филм, защото съществуващият може и да е хубав сам по себе си, но е посредствена екранизация по една страхотна книга.

Коментари