Още един глупав сериал

Добро утро!!!

(И това ревю е публикувано в сайта tvseriesbg, където вече съм автор. Добра новина, защото така повече хора ще се насладят на мъдростта ми)

Снощи започнах (и приключих) гледането на нов фантастичен сериал - "100-те". Ето какво мисля, защото само споделеното мнение има значение, а аз приятели нямам, с които да си говоря за тези неща."100-те" е един от малкото сериали, които успяха да ме ядосат още преди да са минали първите три минути. Очевидно създателите са преценили, че не могат да очакват от зрителите си повече от 2:40 минути внимание, затова цялата предистория е разказана в това време - радиацията на земята, 100-годишното пребиваване на човечеството в космоса, строгите закони и дори сложните семейни взаимоотношения между главната героиня и майка ѝ.

Дразнещото насилено въвеждане на зрителите в историята продължава и след това в сериала. При всеки разговор героите си обясняват един на друг факти, които би трябвало отдавна да знаят (но зрителите не) и при всяко споменаване на някого си разясняват семейните връзки и отминали конфликти. Все едно аз да срещна майка си и да кажа: Здравей, Галя - моя майко, с която не сме си говорили от 5 години.

Светът в сериала се  е променил, а Земята се е върнала в почти праисторическите времена (с някакъв гигантски воден глист, който размята младо момиче като парцалена кукла, но когато я изваждат от водата, няма никакви наранявания, освен малко кръв по крака, по-скоро изповръщана от червея, отколкото от каквато и да било рана), но човечеството, макар и да е прекарало цял век в космоса, си е останало същото. Всъщност, в поведението на героите не виждаме никакво свидетелство, че наистина са живели няколко поколения в абсолютно различна среда. Но от друга страна е добре, че не виждаме повече от бутафорните декори на космическата станция.
Осъдените в света на "100-те"
очевидно ходят на козметик.
Всъщност има една разлика между хората днес и хората тогава - очевидно космолитството е направило всички хора много красиви. Това обяснява защо, въпреки изчерпаните ресурси, всички са добре гримирани, а дамите (включително и тези, които са прекарали години в затвора) са с перфектно изскубани вежди.

Идеята с единствената присъда - смърт - е добра и абсолютно логична, но пък всичко останало около този мотив е напълно недомислено. Например, защо за да екзекутират провинилите се младежи, е необходимо да чакат да навършат пълнолетие? Не се ли обезсмисля цялата идея с редуцирането на населението, когато с години държиш някой затворен и го храниш, само за да го изхвърлиш в космоса, когато навърши 18 години? Предполагам, че в реална такава ситуация, ще бъде определена една възраст на вменяемост - 8 или 12 години - и всички над тази възраст ще подлежат на изхвърляне.
А в случая на Октавия, осъдена на смърт, защото е над лимита за раждаемост на майка си, присъдата е напълно излишна. След като майката е била убита, защо не задържаха бебето? Живот за живот, балансът не е променен.

Сериалът прави нескопосана аналогия с великата книга "Повелителят на мухите". Нескопосана, но съвсем очевидна - толкова, че в един момент очаквах да видя свинска глава с две лица, забита на кол около лагерния огън.

Претупан, недодялан и недомислен  - така видях сериала "100-те", а бездарните актьори с нищо не помогнаха за по-доброто ми мнение. Един епизод ми беше достатъчен, за да издам своята присъда - няма да се гледа повече.
Но ще се радвам да чуя и различни мнения. Пишете ми, ако не сте съгласни.

Коментари