Хари Потър и забравеният номер

Добро утро!!!
Много време мина, откакто няма ПМ и ми се дописа нещо за "Хари Потър". Избрах един въпрос на Вихра, който вчера беше обсъждан в групата на препрочитателския клуб: Защо госпожа Уизли пита за номера на перона, при условие, че той е там от около век и половина?
Всъщност аз няма да пиша кой знае колко, а ще копирам чужди мнения и ще казвам какво мисля.


Обяснение 1: Мъгълското обяснение
Има доста хора, които се опитват по всякакъв начин да намерят някоя грешка или несъответствие в "Хари Потър". Такъв човек веднага би казал, че въпросът на госпожа Уизли е грешка на авторката или е нещо необмислено, поставено там, за да запълни някоя празнота.
Васил Михайлов написа: Нали Хари трябва да чуе отнякъде 9 и 3/4 за да е сигурен че е с тях. Тук минава че е забравила в бързината примерно.
Хари обаче ги чу да използват думата "мъгъли" и видя совите, така че да се добавя въпросът за перона, само за да може той да се увери, че са магьосници, е излишно.

Обяснение 2: Лошата памет на госпожа Уизли
Петър Петров написа: Всички знаем, че госпожа Уизли е изключителна заета с всякакви неща покрай огромното си семейство, това я прави разсеяна, пък и в цялата еуфория да изпрати половината си деца на училище за по-голямата част от годината, може да не е обърнала внимание
Емилия Станкова написа: А може просто в бързината да е изпаднала в моментна паника и временно да е забравила такава сравнително маловажна подробност..все пак изппраща 4 момчета на училище, едното от които първокурсник. Тя трябва да мисли дали им е сложила достатъчно чисти чорапи и тем подобни глупости.
Хриси Потър написа: Ъм, доказано е, че на всеки се случва да забрави нещо, което по принцип му е пределно ясно. На мен са ми "бягали" думи от време на време, нищо не пречи и на госпожа Уизли да е забравила перона за минута.
Госпожа Уизли не само, че изпраща децата си от перон 9 и 3/4 вече 10 години, а и самата тя е ходила там 7 години преди това. Така че е доста странно да го забрави. Все пак допускам, че е възможно това да е обяснението. Знаем, че експрес 'Хогуортс" вози ученици още от първата половина на 19-и век, но не знаем от кога перонът се казва 9 и 3/4. Възможно е входът до неотдавна да е бил другаде и тя да не си спомня кой точно номер е - 9 или 7 и 3/4.
Или може да се е объркала, защото в реалността пероните 9 и 10 не са свързани (грешка, която Роулинг признава, но не иска да поправи).

Обяснение 3: Обяснението на Камен
Камен написа: Според мен, тя e видяла някакъв номер, ама понеже е ниска и табелката - високо, не е разчела какво пише след 9-ката и пита децата си, защото са млади и предполага че виждат по-добре.
Всъщност след 9-ката не пише нищо, но е напълно възможно госпожа Уизли да не вижда до кой перон са стигнали и затова да пита, а малката Джини, решила, че майка ѝ не помни откъде тръгва влакът, бърза да отговори.

Обяснение 4: Правилното обяснение ;)
Неделин Радков написа: Може някак да ги изпитва по този начин
типично по майчински да ги проверява, за да се увери че ако бяха сами пак биха се справили 
Вида написа: Според мен Неделин е прав - просто пита децата, за да се увери, че те помнят кой е перонът. Вас, като сте били малки, вашите не са ли ви питали за разните места, през които минавате с тях, за да ви накарат да ги запомните?
Мистрес написа: Аз подкрепям версията за перонознанието Моята все ме питаше такива неща, дето и насън да ме бутнеш ги знам, ама тя да си е сигурна
Въпреки, че тези мнения се доближават най-много до моето, не съм съвсем съгласен. Госпожа Уизли не иска да провери дали децата ѝ знаят от кой перон да хванат влака. Всъщност, въпросът ѝ е отправен към едно единствено дете - Джини. По всяка вероятност това е първият път, когато Джини посещава гара Кингс Крос - в годината, преди самата тя да се качи на влака. Според мен госпожа Уизли подготвя дъщеря си за следващата година и този въпрос е част от подготовката. Тя ѝ е разказвала много неща за замъка и света на магьосниците, докато момиченцето ѝ е помагало с къщната работа и с обезгномяването. Сега просто проверява дали Джини си спомня, а тя си спомня, защото е страшно впечатлителна.
Тук авторката ни показва колко любопитна е Джини и колко силно е желанието ѝ да отиде в Хогуортс. А може би и ни намеква, че госпожа Уизли е самотна в Хралупата, по цял ден само с музиката на Селестина Уорбек и книгите на Гилдрий Локхарт, затова изживява отново дните си като ученичка, разказвайки за Хогуортс на дъщеря си.

Толкова по тази тема. Скоро ще попиша и по някоя друга. Който не иска да чете, да прескача ХП публикациите. Който иска, да заповяда. А който много иска, нека ми даде пари. Колкото има, не съм алчен.
Ако има какво да кажете по темата, кажете го в коментарите или потърсете въпроса в групата на Daily Potter.

Коментари