Финалът на The Walking Dead - връщане към комикса

Добро утро!!!

Най-после и Радина изгледа последния епизод на  The Walking Dead за тази година и сега мога да го коментирам, без да се страхувам, че ще ѝ издам нещо.
Разбира се, всички, които не са го гледали все още, а имат намерение, трябва да знаят, че ще има доста СПОЙЛЕРИ!

По-голямата част от събитията в сезона до сега не са се случвали в комикса - заразата, убийството и прогонването на Карол . С последния епизод обаче, създателите на сериала се приближиха малко повече до оригиналната история.

Губернатора
Губернатора е най-големият противник на Рик, поне до брой 100, където се появява някой далеч по-опасен и откачен от него.
Между образа му в комикса и този в сериала има огромна разлика. Най-малкото, като всички герои в рисуваната история, той е какъвто е, просто така - за да движи историята. Цялата история между него и Андреа, както и привързаността му към Пени (нея я има и в комикса, но Губернатора си я гледа като куче) се случва само във филма.
В комикса целият сблъсък между Губернатора и групата на Рик се случва много по-бързо - Рик Мишон и Глен попадат в Удбъри, където Губернатора ги хваща, пребива Глен, изнасилва Мишон и отрязва ръката на Рик. Тримата се измъкват, но преди да си тръгне Мишон го осакатява жестоко. Той обаче оживява, напада затвора и избива почти всички - Аксел, Хършал и цялото му семейство (без Маги), Тайрийс, Лори и Джудит.
След като вижда трупа на Джудит, една от последователките на Губернатора го застрелва и така свършва тази част от историята - групата напуска затвора и прекарват известно време разделени.

Атаката

Губернатора от сериала прилича не толкова на образа си в комикса, колкото на Рик в комикса - безкомпромисен и понякога жесток, но винаги убеден, че убива за доброто на групата си. Освен това Мишон не го беше подредила толкова жестоко в сериала, така че той нямаше такъв мотив да отмъщава.
По страхотен начин създателите на сериала успяха да обединят двата образа, така че по различни причини, да се стигне до същия резултат - "Избийте ги всички!"

Смъртта на Хършал
И в комикса Хършал умира в битката за затвора. В сериала обаче бяха решили да обединят неговата смърт с тази на друг герой - Тайрийс.
Тайрийс се появява доста по-рано в рисуваната история и бързо става най-добрият приятел на Рик. Въпреки това Рик не се поколебава дори за миг, дали да го пожертва за семейството си. След като рабира, че Рик няма да се предаде, Губернатора обезглавява (не много сполучливо) Тайрийс.
В сериала нямаше как да го убият толкова скоро, тъй като той се появи едва в края на първата половина от трети сезон, а има доста почитатели сред феновете на комикса. Затова, вместо неговата глава, падна тази на Хършал.
В комикса Хършал доброволно се оставя да бъде убит от Губернатора, след като опитва да избяга със сина си, но осъзнава, че момчето е било застреляно от известно време и той е влачин мъртвото му тяло след себе си.

Смъртта на Джудит
В комикса Лори не умира при раждането на Джудит, а Джудит умира при смъртта на Лори. Докато Рик се опитва да измъкне семейството си, Лори е убита и падайки премазва бебето с тялото си.
В сериала не беше толкова драматично, а има доста хора, които са убедени, че Джудит дори не е мъртва.

Не се обръщай назад

Това са последните думи на Рик за тази година. Точно така свършва тази част от историята в комикса - групата е разделена, а затворът вече е неизползваем за убежище.

Какво ще се случи през февруари и март? (предполагаеми СПОЙЛЕРИ!)
И понеже историята се върна към комикса, ето какво предполагам, че ще стане в следващата половина от сезон 4:
Рик и Карл ще поживеят известно време сами. Заради раната в крака си, Рик ще бъде много зле и момчето ще трябва да се грижи за него и да го пази. Докато се възстановява от треската, Рик отново ще започне да разговаря по телефона с мъртвата си жена.
Скоро след това ще се обединят с останалите от групата - Мишон, Маги и Глен, Тайрийс и Саша, Боб и двете момичета на Карол, които (може би!) ще са спасили Джудит, но не ми се вярва.
В комикса прекараха известно време във фермата на Хършал, но във филма тя изгоря, така че едва ли ще отидат там. Без значение къде се намират, ще срещнат двама нови герои (в това вече съм сигурен, защото са избрали актьорите за тях!) - военният Айбрахам и ученият Юджийн, които са тръгнали към Вашингтон, защото Юджийн твърди че знае как е започнало всичко и може да го спре.
Докато пътуват, Маги ще опита да се самоубие, но Глен ще я спаси.
 Това са нещата, които съм почти сигурен, че ще станат до края на сезон 4. Това е достатъчно много материал за 8 епизода, така че за следващите сезони ще останат група канибали, едно напълно функциониращо общество от оцелели и разбира се най-лошото:

Коментари