Новата Кери ми хареса повече от старата, но пак не става

Добро утро!!!


Новият филм по Кери излезе по кината и с Радина веднага отидохме да го гледаме. Новата версия ми хареса много повече, отколкото първата от 1976, но това никак не беше трудно да се постигне, тъй като прехваленият филм на Брайън де Палма на моменти е толкова странен, че направо прилича на пародия, има прекалено дълги и прекалено излишни сцени, а някои моменти от историята са зверски променени и осакатени. Може да не разбирам от кино, но разбирам от Стивън Кинг и този филм е една ужасна екранизация по култовия роман на Краля.
И въпреки, че филмът ми хареса повече от стария, все пак останах доста разочарован и не бих отишъл да го гледам втори път.

21 век
Много ме зарадва решението на създателите на филма да прехвърлят събитията в днешни дни. Годината няма нищо общо с историята, Стивън Кинг е описвал своето съвремие, така че е логично един филм от днешни дни да е в днешни дни.
Това обяснява и някои промени, като например липсващият преобърнат пепелник в кабинета на директора, който е заменен с машина за вода, смартфоните, лаптопите и интернет.

История
Още от началото на проекта, всички обещаваха новата версия да е по-близо до книгата от старата. И първата сцена от филма общо взето повтори това обещание - видяхме раждането на
Кери, което е изключително важно за изграждането на отношението на Маргарет към дъщеря ѝ, но беше пропуснато в стария филм, както и цялото детство на момичето. С това, за огромно мое съжалени, нещата, с които новата Кери е по-близка до книгата, се изчерпват, като се изключат някои дребни неща (включен е разговорът между бащата на Крис, директорът и учителката по физическо), за разлика от несъответствията, които започват да се трупат лавинообразно във втората част на филма.
Някои от най-дразнещите промени бяха (ВНИМАНИЕ, СПОЙЛЕРИ, но ако сте фенове на книгата ви препоръчвам да ги прочетете, за да не се разочаровате):
- Какво можем да очакваме от жена режисьор, освен да вкара типично женски малоумия в една история, която общо взето иронизира и отрича любовните истории? Ами точно това се случва във филма - яростта на Кери се възпламенява не защото са я залели с кръв, а защото кофата убива пада и убива Томи Рос. Това в книгата изобщо не е така - Кери дори не забелязва, че Томи е мъртъв, защото е прекалено погълната от отмъщението си.
- Във филма Кери не уби учителката си по физическо. Това е направо скандално - учителката определено не заслужаваше да умре, но в това е иронията. Пък и кой действително заслужаваше да умре? В книгата Кери я убива заедно с останалите.
- Сю Снел е бременна! Очевидно новата Кери е по-близка по сили до Чарли от "Подпалвачката", тъй като освен да движи предмети, може и да заварява метал! А в една от последните (и безспорно най-идиотските) сцени от филма, Кери протяга ръка към Сю Снел и обявява: "Момиче е!", след което я оставя да живее.
Освен тези не маловажни разлики, са включени и всички отклонения от историята от старата версия, като например начина, по който умира Маргарет Уайт и разрушаването на къщата, когато умира Кери.
В този смисъл новият филм е малко по-близо до книгата от първия, но много по-близо до екранизацията от 1976, отколкото до романа на Стивън Кинг.

Актьори
Клоуи Мориц е страхотна актриса, но изборът ѝ за ролята на Кери предизвика доста негодувание сред феновете на Кинг, които смятаха, че е прекалено красива, за да бъде Кери. И въпреки че, както Радина не пропуска да напомни на всеки, който направи тази забележка, Стивън Кинг никога не казва, че Кери е грозна (ние виждаме само субективните оценки за нея от хората, които я мразят и от самата Кери, която е с много ниско самочувствие), за все пак смятам, че образът на Кери от 1976 е много по-близко до това, което трябва да бъде - не грозна, ами по-скоро невзрачна.
За сметка на това Джулиан Мур е невероятна в ролята на майката на Кери. Всъщност точно тя е най-страшното в целия филм и съвсем заслужено получава само похвали за ролята си.

Не съжалявам, че гледах Кери, но не бих отишъл да го гледам отново на кино. Малко са наистина качествените екранизации по неговите книги (и повечето от тях са на Франк Дарабонт) и за съжаление "Кери" няма да влезе в тесния кръг на филми като "Изкуплението Шоушенк" и "Остани до мен".
Надявам се, че няма да трябва да чакаме още 6 години, за да гледаме отново филм по Кинг на голям екран.

Коментари