Книги, от които да те е срам

Добро утро!!!

Преди време в групата на "
Други светове" някой пусна линк към статия " Топ 10 на книгите, които хората се срамуват, че са чели".
Аз не мисля, че човек трябва да се срамува, че е чел каквото и да било, но има книги, които е доста срамно даси признаеш, че харесваш. Като цяло съм съгласен с класацията, но реших да си направя личен топ 10 на книгите, заради които бих си развалил мнението за някого, ако ми каже, че ги харесва. Ще забележите, че съм се опитал да кажа и по някоя хубава дума за всяка от тях.


10. Дневниците на вампира 
Сложих поредицата само за да запълня бройката. Всъщност историята не е толкова "лоша", колкото невзрачна и незапомняща се с нищо.
9. Книгите на издателство Ибис
Отново за запълване на бройката. Не се правете на изненадани,във всички подобни лични класации авторите го правят, но аз поне си признавам.
Моите уважения към Бранимир Събев, когото много харесвам като автор, както и към великия Стивън Кинг, който има при тях една книга, но като цяло предложенията им са направо смешни.
8. Вината в нашите звезди
С големи очаквания подхванах първия издаден в България роман на Джон Грийн. Бях запознат с YouTube творчеството му и доста го харесвах. Книгата, за съжаление, не оправда очакванията ми.
Отрицателни впечатления: Авторът много явно цели да докосне читателите по най-чувствителната тема - смъртта. Всички сме се сблъсквали с нея, или ще се сблъскаме един ден. Джон Грийн пише за смъртта и страданието прямо, безкомпромисно... и абсолютно банално. Героите му се движат и страдат като на сцената в театъра - с много рев, викане и уж задълбочени разговори. които обаче са твърде еднакви, за да въздействат по някакъв начин след първия.
Книгата очевидно е насочена към бивши здрачанки, които вече са осъзнали, че животът не е само цветя и блещукащи вампири, но не могат да откажат блудкавите любовни романчета.
Положителни впечатления: Чете се бързо.
7. Реликвите на смъртните
Касандра Клеър (на снимката в дясно) - авторката на 4 или 5 незавършени поредици и
вдъхновителка на играта Angry Birds (ако не знаете, в играта трябва да ѝ замеряте главата с пилета). Една от поредиците е "Реликвите на смъртните", която разказва за свръхчовеци-полуангели, които убиват демони и до един са чели "Изгубеният рай" на Джон Милтън.
Отрицателни впечатления: Типично за американските автори на модерно фентъзи, Касандра Клеър взема всички клишета от романтичните романи и екшън филмите и ги разтяга в три дълги и мудни книги, а след това решава, че не е измъчила читателите достатъчно и продължава поредицата (да не говорим, че започна и втора, която се развива в същия свят!).
Това е книга, която може да ви послужи за пример как цели абзаци (най-вече описващи колко е прекрасен Джейс) могат да бъдат вкарани на най-неподходящи места (по средата на битката, между две недодялани "остроумия").
А накрая има и педали, които се натискат (докато всички скърбят за загиналите в току що отминалата битка и се подготвят за следващата!).
Положителни впечатления: За момент някой може да си помисли, че Клеъри и Джейс са брат и сестра, което би вкарало поне малко истински конфликт в историята.
6. 11 минути
Паулу Коелю (един автор, чието име всеки път трябва да проверявам, за да напиша правилно) и Хорхе Букай са отделна категория автори, за които може да се пише много и то все лошо. Аз обаче избрах само Коелю, понеже не съм чел Хорхе. И то точно "11 минути", защото в тази книга, освен как да се живее, авторът поучава читателите и как да правят секс.
Отрицателни впечатления: Вероятно почитателите на романите, по които е правен "Игра на тронове", ще приемат това като положителна реклама, но книгата, която започва като леко еротична, в крайна сметка се превръща в сборник с онанистичните фантазии на дъртия пръч.
Положителни впечатления: Свършва! ;)
5. Топли тела
Една книга, която не поставих по-напредв списъка, защото Радина ме провокира да я защитавам с думите: "Е, това не е ли по-тъпо от здрача?" Не е. Нищо не е.
Отрицателни впечатления: Слет като Рик Граймс започна да се грижи за оцелелите след зомби апокалипсис, историите за зомбита отново станаха популярни, но за това с нищо не помага романът "Топли тела". В него нито зомбитата са зомбита, нито сюжетът е сюжет, а за стил дори не можем да говорим. Всъщност по бездарност Айзък Кериън може да се мери само със Сюзън Колинс и леля Стефка.
Положителни впечатления: Авторът има някои интересни идеи, които е опитал да предаде алегорично. Жалко, че хич не се справя.

4. 50 нюанса сиво
Фенфикшънът на здрача, който скоро ще вземе да бие оригинала по продажби.
Отрицателни впечатления: Нито една част от книгата не се покрива със завишените претенции на авторката и гръмките реклами на издателите.
Положителни впечатления: Мъжете вече няма да се чувстват толкова гузни, когато гледат порно.
3. Религиозни романи
Знаете ли от къде могат да се вземат страхотни идеи и сюжети? От Библията.
А знаете ли кой може да съсипе и най-добрата история? Един човек, който е чел само Библията.
Има много велики автори християни, но нищо добро не може да излезе, когато някой реши вместо да пише роман, да изнася проповед.
2. Игрите на глада
Една книга, за която съвсем малко хора бяха чували, преди да се появи филмът.
Отрицателни впечатления: Не мога да разбера защо авторка, която очевидно е неспособна да описва емоции, би тръгнала да пише от първо лице. Така се създава впечатление, че Катнис е бездеен участник на собствените си действия. Но май всички са такива в този бездарно написан роман, чиято цел е единствено да се продава. Сюзан Колинс очевидно е имала списък с нещата, които се търсят от младите читатели и буквално го е следвала точка по точка. Много скоро филмите ще свършат и тогава никой вече няма да се сеща за тази книга.
Положителни впечатления: Трябва си някакъв вид талант, че да напишеш книга, в която да няма НИЩО оригинално.
1. Здрач
Без коментар.

Коментари

 1. Без да се обиждаш, мисля че просто си взел последните издавани и продавани книги и си ги наредил в произволен ред. Аз също съм голям фен на Хари Потър, но също съм чел и много от тук посочените и мненията ни въобще не съвпадат. :)

  ОтговорИзтриване
 2. Естествено, че ще са наскоро издадени книги. Само хубавите книги се помнят, така че, дори да съм прочел някакъв абсолютен боклук от преди 100, 50 или дори 30 години, няма смисъл да пиша за него, понеже никой няма да го е чувал.
  Изключение прави здрача - тази книга ще се помни винаги, защото рядко човешкия ум (или безумие) е раждало нещо толкова идиотско.
  Но аз съм на мнение, че всеки трябва да си има лично мнение и ще съм безкрайно щастлив ако ми кажеш къде мненията ни се разминават, или по-скоро къде съм сгрешил в преценката си.

  ОтговорИзтриване
 3. Аз не съм фенка на нито една от горе посочените книги, не харесвам повечето, а някой не съм и чела дори, защото ми стигат резюметата, за да разбера края и повърхността им, но мисля че грешиш, изказвайки се толкова остро за всяка една от тях. И относно това, че би си развалил мнението за хората, които биха харесали тези заглавия - ами това е въпрос на личен избор, не може да не харесваш някой, само защото той не харесва същото като теб. В край на сметка целта на това да бъдеш човек е да бъдеш индивид, а индивид не е същото като клонинг.

  ОтговорИзтриване
 4. По-скоро бих си развалил мнението за човек, които изобщо не е прочел нито една книга. Харесвам разсъжденията ти, но имам чувството, че си обсебен от Здрач! Човек, книгите свършиха, филмите свършиха! Край! Финито!Не знам, защото изобщо се замесваш с тази поредица, защо си толкова афектиран от нея? И защо непрекъснато трябвада я сравняваш с ХП, при положение че база за сравнение няма и никога не е имало (Дам, тук не правиш сравнения, но често ти се случва). Нали знаеш, че лоша реклама няма?
  Реликвите на умрелите е много слаба книга наистина. Тази е взела от всички възможни поредици по малко. Не знам дали знаеш, но както 50те нюанса е фенфик на Здрач, така и Реликвите на Хари Потър, в случай Клеъри била Джини, а русия познай – Драко. То не стига, че книгата беше окрала популярни франчайзи, но и филма не й отстъпваше. Имаше една сцена в градината, където всички почнаха да се смеят и да си шушукат „Аватар” или после, дето подреди стаята си, точно както Дъмбълдор в Нечистокръвния принц. Да и аз не харесвам особено книгите на Ибис. Всички са от този сорт.
  Вината в нашите звезди не успя да ме разчувства, но моля те не казвай, че била за здрачанки. Кратка е и пълна с локуми, но ми хареса това, че през цялото време очакваш да завърши със смъртта на главната героиня, а накрая не се оказа тя бомбата.
  За мен няма по-лоша книга от 50 нюанса на сивото. Много по-лоша от Здрач и ако не ми вярваш значи не си я чел. Пълна с дразнещи повторения, като: „Изчервих се”, „Усетих влага между краката”, „Пак хапеш тази устна, Анастейжа ще те Из*кам пред тук и сега” и много други. Ако не ми вярваш, разлисти я в някоя книжарница, със сигурност ще попаднеш на някое от тези.
  Не си включил в класацията си „Паднали Ангели” на Лорън Кейт- сигурен, че ще я намразиш до смърт и няма да спреш да пише, затова колко бездарна е авторката! Повярвай ми!
  За Игрите също не разбирам какъв ти е проблема!? Имам чувството, че те е страх да не измести скъпоценния, смел и жертвоготовен Хари Потър. Всъщност нищо не споменаваш за това, че историята е изцяло взета от Battle Royal – японски филм. Ако го беше споменал, бих се съгласил с теб, но да пишеш, че няма емоции. Прочети книгата!
  И всъщност, за да се харесват толкова много тези книги не можеш да кажеш, че хората са тъпи. Всеки прави своя избор. Аз не харесвам Кинг, но не мисля, че хората които четат книгите му са тъпи. Мисля, че тези които пушат цигари и трева са втора класа хора. Книгите са нещо страхотно! И не са порок! Дори и да не ти харесват, те учат на нещо и не съжалявам за нито една прочетана такава, дори да не ми е харесала я довършвам, защото е много по добре отколкото да чета субтитрите на филмите.

  ОтговорИзтриване
 5. Ако няма лоша реклама, леля Стефка трябва да започне да ми плаща. :)

  Благодаря за коментарите.

  ОтговорИзтриване
 6. След като изказваш някакво мнение - не трябва да си запълваш ей така класацийката. Всеки човек има различен вкус, харесва различни неща, приема нещата по различен начин. Вие, господин Костов, показахте че сте прочели 50% от книгите във въпросната класация. Глупаво е да се явявате като критик, какъвто не сте и дори сте доста далеч от такъв, жалко е. Ако тези книги завзеха пазарите по цял свят и дори все още завземат все нови и нови читатели, а почитателите на авторите се трупат, то тогава вашето мнение е някак грозно. Опитали сте се да критикувате различни по жанр книги, различни на години и опит автори, така не се прави. Вероятно сте бил ядосан, че сте си прахосали пари на вятъра за някои от по - горе посочените книги и сте решили да излеете всичките си негативни мисли в една наистина несполучлива класация. Не ви се е получило, другарю Костов и няма да ви се получи, защото за да бъдете критик трябва да достигнете определено ниво на интелигентност, да имате набито око и да сте наясно какво точно се изисква от една книга. И за да сте критик трябва да знаете какво и как да критикувате, а относно класацията ще Ви цитирам: без коментар.

  ОтговорИзтриване
 7. Благодаря за коментара!
  Съгласен съм, че за да харесва здрача, човек трябва да достигне определено ниво на интелигентност. :)

  ОтговорИзтриване
 8. Четох и се чудих, чудих се и четох. И пак не стигнах до основателна причина, поради която можеш да напишеш това! Особено абсолютно смешните ти опити за оплюване на "Игрите на глада" и книгите на Касандра Клеър. Ще ме извиняваш, но тя и Сюзан Колинс са две от най-добрите авторки от доста време и книгите им са си много добре написани! Не знам къде видя липсите, които си изброил, май не си вникнал като хората в написаното, а? Освен това си мисля, че манията ти по "Хари Потър" и безспорно прекрасното писане на Роулинг, е прекалено голяма и те заслепява, и някак те кара да сравняваш всичко, което четеш с тези книги и стила на Джоан. Но и си мисля, че е крайно време да приемеш, че "Хари Потър" отдавна свърши, също както "Здрач", впрочем. Така че както се изказаха и по-горе - не виждам смисъл тази боза да се повдига като тема вече. Минало заминало.
  Бездарни опити за писане можеш да наречеш "Здрач" и нюансите, които си бяха май по-добре като фенфикшън, от колкото сега като порни книги, но не и поредиците на Колинс и Клеър. Ако, скъпи мой, наистина бяха бездарно написани, дали щяха да са толкова популярни, търсени, обичани, да въздействат толкова на читателя и да се създават филми, макар и слаби, по тях?! Не мисля.
  Така, сега като изключим афекта ми към горе посочените, казвам, че за всички останали рецензии, ако мога така да се изразя, си напълно прав. "Здрач" и "50 нюанса сиво" не си заслужават повече коментирането, камо ли парите. "Вината в нашите звезди" е абсолютно безобразно преоценена книга, дори очите ми не се насълзиха, какво да говорим за рева, който всички описват докато били чели книгата, заминаха ми 10те лева на вятъра, буквално. "Топли тела" не съм я чела, но тя си е копие на здрача, само че с псевдо зомбита вместо вампири, така че сама мога да си извадя извода още от това колко си струва четенето.
  Останалите също не съм чела и няма да коментирам, но въпреки всичко смятам, че всичко това, което си написал, вероятно в състояние на афект, че я парите, я времето ти са заминали напразно, е грозно по един или друг начин. Понякога просто е по-добре да запазиш мнението си за себе си, г-н Костов. :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. За пръв път посещавам този сайт и все пак най-нагло ще си позволя да ти кажа, че това си е лично негово, собствено мнение и сайт и има цялостното право да изразява мнението си, положително, отрицателно средно, банално или каквото и да е.
   Като не ти харесва, горе вдясно има едно червено хиксче, предназначено за моменти, в които не си доволна от написаното.
   Всеки човек си има собствено мнение.
   Чела съм книгите на Касандра Клеър, чела съм Здрач, но така и не прочетох останалите изброени.
   По принцип аз съм човек, харесващ фентъзи жанрът, защото някои книги като поредицата на Лоръл К. Хамилтън - Анита Блейк, ловецът на вампири, са невероятни комбинации между фентъзи, екшън, еротика, криминале и мистерия, други са пълни бози и в тази категория съм съгласно изцяло с мнението за Здрач. Прочетох тази поредица от чист интерес да видя дали наистина се разминава толкова, колкото и филма и отговорът е едно голямо ДА. Има много различни неща, които са пропуснати във филма.Моето лично мнение е, че авторката се е специализирала в романтика, но просто всичките й идеи за препятствия за връзката на възлюбените са й се изчерпали и за това е решила да направи още по-банални идеи за вампири, за да има оправдание постоянно да ги разделя и събира. Това, че в края на всяка книга пускаше незначителен опит за пресъздаване на екшън /и то какъв, някакъв пасивен, разказан от друг човек/ мисля, че се дължи на очакването на повечето от читателите, че в една фентъзи книга трябва да има поне малко екшън, а не само любовно напрежение със, цитирам най-добрата си приятелка "100-годишен девствен вампир, сериозно ли?!" И да...мога да кажа още по тази книга като например, че има прекалено много романтика и драма за роман, обявен за фентъзи, но май се подразбира от предишните ми изявления.
   Що се отнася до поредиците на Ксандра Клеър мненията ни малко се разминават, но всеки човек си е със собствено мнение. Наистина обаче съм съгласна, че някои описания не са нужни. Може Клеъри да се възхищава на русата коса на джейс и на златните му очи по всяко време, но не и по време на битка, това е наистина ненужна подробност. Като например /не знам дали в книгите име, мина много време от както ги четох/ по времето на една битка да описват външността на героите, с които се бият или природната картина, това са незначителни подробности, които карат читателите да прескачат няколко реда, само за да преминат на същината.
   От друга страна описанията са вмъкнати, за да се създаде ефектът на ретардацията- спиране, забавяне на действието, за да се получи напрежение и все пак описанията на Касандра Клеър са прекалено дълги. Личното ми мнение, е че е много добра авторка, от това, което съм чела по Реликвите на смъртните и Адските устройства. Наистина ми харесват, но е въпрос на вкус, аз лично предпочитам по-малко описания, защото те просто правят скучна голяма част от книгата. Авторката обаче, за разлика от Стефани Майър се справя с описанията на екшън сцените. Единственото, което не ми харесва е, че е прекалено религизно с цялата светена вода, името на Бог и тези вампири, които горят на светена вода, стереотипите отдавна се изтъркаха...

   Изтриване
  2. /не ми стигна мястото, продължавам/

   Дневниците на вампира. Не мога да не отбележа, че книгата се различава коренно от филма. Л.Дж.Смит също има прекалено много описания, но пък мога да й призная, че въображението й е голямо. Двуопашата лисица?! Идеята й е интересна, но...винаги има "но". Да, интересна е, но просто не може да грабне човек от първата, особено ако въпросният човек е фен на сериала, който също стана банален, между другото. Не ми се пише по тази тема, много се гневя на филмите "Дневниците на вампира", "Здрач" и "Истинска кръв". Заради тези сериали и филми повечето хора, гледали ги поне веднъж, смятат, че съществуват само вампири и върколаци с всякъкви възможни стереотипи и глупости. Къде забравиха другите същества? Някой българин, гледал само тези, чувал ли е за сукуби, баншита, уиндиго и други? Чували ли са за други същества? Според мен сега повечето не харесват фентъзи, защото като чуят този жанр и вече си мислят, че става дума за вампири и върколаци, а може всъщност да става дума и за хора с дарби, за лов на демони и много други книги.
   Не съм чела другите изброени книги и нямам мнение по тях. Не си представям обаче да Игрите на глада да се разказва от името на Катнис, според мен би било много по-удобно да се разказва от неутрален разказвач, защото така има възможност авторката да разказва от множество гледни точки и да описва много по-добре, но както казах не съм ги чела. Не си падам по романтиката, но още щом прочетох резюмето на книгата на Джон Грийн, веднага схванах, че ще е с тъжен край, отдаващ се на смъртта- нещо, с което хиляди хора по света се сблъскват всеки ден. Да, не е задължително любовта да е щастлива и розова, но нужно ли е винаги някой да умира?!
   Не си падам романтичен тип, но пък и не ми се стори кой знае колко интересна темата на 50 нюанса сиво. Само разбрах, че някаква колежанка един вид се "продава", за да работи за един богаташ.
   Лично аз, колкото и отчаяна да съм, никога не бих направила нещо подобно, а пък и авторът има доста мръсно подсъзнание /прочетох един откъс/.
   Някои от книгите не съм ги и чувала, но това е друга тема.
   Коя съм аз, че да съдя, но наистина някои книги, да те е срам, че си ги прочел.

   Изтриване
 9. По-прост бъди, моля те. Развиваш ли се правилно или го правиш само за внимание? Идиот.

  ОтговорИзтриване
 10. "Книги, от които да те е срам"

  Чела съм "Здрач", "Игрите на глада", "50-нюанса сиво", "Реликвите на смъртните" и някои книги от поредицата "Дневниците на вампира".
  ***
  Толкова ме е срам! Не знам как успях да си го призная! А още повече се чудя как успявам всяка сутрин да излезна на вън пред обществото. Сега вече като ме питат какво чета ще откланям темата ... как да има кажа, че чета "Реликвите на смъртните" ... такова лошо впечетление ще направя, че ще е странно ако не остана отритната от всички до края на дните си! А как да има кажа, че съм чела дори 2 пъти "Игрите на глада"? Такъв срам няма!!
  ***
  ---
  Фен съм на "Игрите на глада", което предполагам ме слага в топ три на класацията ти за хората, за които имаш най-лошо мнение и е срамно да им се произнася името на глас? Смешно е как се опитваш да оплюеш всички по-известни книги.
  ---
  ***
  Но пък поне си опитал да кежеш "и по някоя хубава дума"! Иначе нямаше да разбера колко негативно можеш да се изразяваш.
  "Положителни впечатления: Трябва си някакъв вид талант, че да напишеш книга, в която да няма НИЩО оригинално." Впечетляващо е как можеш да повториш всичко, което си казал в отрицателното си впечетление в рамките на едно изречение и то в положителното си впечетление. Предполагам и за това трябва да си някакъв вид талант, нали?
  ***
  "Теми: иглите във гъза, книги, Радина, размисли и страсти, справедлив гняв, храч" - това е толкова оргинално! Кърти! Не мога да спра да се хиля, колко оригинално си пренаписал заглавията! НИ МОА!
  ***
  ---
  Не отричам, че всеки трябва да си има мнение, но това просто ме разби "Като цяло съм съгласен с класацията, но реших да си направя личен топ 10 на книгите, заради които бих си развалил мнението за някого, ако ми каже, че ги харесва."
  ---
  ***
  Толкова съм засрамена от себе си ... не знам как продължавам да дишам. До тук ще спра да пиша, че е време вече да се залича от Земята, че не мога да приема мисълта, че съм дръзнала да прочета някои от тези книги и не ме е било срам да си го призная. (Колко ли много мнения за себе си съм развалила?) УЖАС!

  ОтговорИзтриване
 11. Мишо, гледам, геройски се браниш от тълпите гневни фенки, успех :D Момичета, аре по-сериозно. С изключения на една-две добри реплики, останалото е таратор от глупости като отговор.

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Пишете смело, почти не трия негативните коментари :)