вторник, 15 октомври 2013 г.

Октомврийски книги на Стивън Кинг за последните 38 години

Добро утро!!!

Стивън Кинг публикува романи вече почти 40 години и е натрупал библиография, за която всеки писател би му завидял. Ето списък на 9-те книги на Кинг, които са публикувани през месец Октомври в периода 1975 - 2006

Сейлъмс Лот (1975) - вторият публикуван роман на Стивън Кинг може и да не постига желания успех непосредствено след публикуването си, но пък определено остава една от най-любимите книги на феновете на Краля. По-мое мнение това е най-подходящата книга за "зарибяване" на фенове
Куджо (1981) - вероятно вторият най-мрачен и жесток роман на Кинг след "Гробище за домашни любимци". Историята за болния от бяс Санбернар със сигурност е променила начина, по който много хора приемат тази порода, но пък от положителната страна на нещата, книгата е дала име на доста кучета на фенове.
Неизживени спомени (1991) - книгата е рекламирана като "Последният роман за Касъл Рок". Има доста противоречиви мнение за нея - според някои е едно от най-интересните неща на Стивън Кинг, според други едно от най-несполучливите. Аз бях много впечатлен от книгата и моментално потънах в историята. Страхотна книга!
Кошмари и съновидения (1993) - като повечето сборници с разкази на Стивън Кинг от ранните години на автора в България и този е накъсан на части, но за щастие преди година и нещо беше преиздаден с почти пълно съдържание.
Град Отчаяние (1996) - класически Стивън Кинг с чудовища, мрачна атмосфера и портал между световете. Интересното при българското издание на тази книга е, че първото издание не е пълно и чак тази година беше издадена цялата книга. 12 години българските фенове са пропускали част от романа.
Отмъстителите (1996) - книгата излиза в същия ден като "Град Отчаяние", но като автор е посочен Ричард Бакман - псевдоним на Стивън Кинг. Книгата е много по-шантава и нестандартна от Отчаяние, затова не е сред най-популярните, но пък аз я харесвам доста повече от другата.
За писането (2000) - една от най-ценните книги на Стивън Кинг, които някой може да прочете, без значение иска ли да става писател или не. Книгата не просто насочва хората в правилния път към писателска кариера, но и им показва как да четат качествено книги и как да отделят добре написаните от лошите.
Колорадеца (2005) - отново много противоречива книга. Феновете на криминалните сериали по-добре да не посягат към нея, защото за разлика от всички тях, в Колорадеца загадката остава неразрешена.
Романът на Лизи (2006) - моят фаворит сред книгите на Стивън Кинг след Тъмната Кула. Най-перфектно балансираната и най-качествено написана книга на Краля.
Ако някой поиска да му препоръчам една книга, която трябва да прочете, ако никога няма да чете друго на Кинг, бих му препоръчал именно това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пишете смело, почти не трия негативните коментари :)