Да ти запушат устата с протест

Добро утро!!!

Понеже се оказа, че нямам всички книги на Стивън Кинг (но се надявам съвсем скоро това да се оправи!), реших да споделя какво мисля за случващото се в България в момента и най-вече за това кой би имал някаква полза от ежедневните протести.
След като и 12 годишни деца започнаха да правят политически анализи, защо да не се набутам и аз?*

Преди време писах, че подкрепям правителството на Орешарски и вярвам, че резултатите могат да бъдат добри. За мое съжаление все повече се убеждавам, че съм сгрешил и признавам, че това народно събрание се провали. Но в никакъв случай не подкрепям протестите на 100%.

Срещу какво са протестите?
Както и в началото на годината, хората излязоха на протест заради тежките условия за живот в България, липсата на перспективи, неспазването на законите, задкулисните договорки и олигархичните интереси в управлението.
Разликата е, че този път пред тези проблеми се поставя знак за равенство с партиите БСП и ДПС. И колкото и да съм съгласен, че тези обвинения са напълно заслужени, няма как да не отбележа, че по този начин акцента на протеста се измества, а това със сигурност обслужва нечии интереси.

Кой има полза от демонизирането на управляващите партии?
Ами много ясно - след като у хората се насади омраза към БСП, ДПС и Атака, като единствена опозиция ще започнат да виждат ГЕРБ. И по-лошо - върне ли се на власт Бойко Борисов, веднага ще заяви, че алтернативата на ГЕРБ са именно БСП и ДПС, като по-този начин, изкарвайки се по-малкото зло (точно такива лозунги издигнаха от очевидно платения контрапротест през февруари) ще си осигури спокойствие в парламента.

Подбуждат ли ГЕРБ протестите?
Не съм чак толкова глупав, че да заявя, че на хиляди хора е било платено, за да излязат и да протестират, а още по-малко вярвам, че всички те са привърженици на ГЕРБ. Но човек трябва също да е глупав, за да не вижда прекалено явната намеса на ГЕРБ в случващото се.
Спомнете си деня, в който кабинетът си подаде оставка. Малко преди това Бойко даде на фермерите пари, които впрочем си бяха техни, но той се смили да не им ги краде и в деня на напускането му същите тези фермери, докарани с автобуси, които сами са си били наели, го чакаха и викаха "Бойко, обичаме те!". Не стана ли същото и онзи ден на магистрала "Тракия", когато голяма група беше докарана с автобуси (които пак сами са си наели) за неразрешен протест?
Ами в дните след изборите, когато ръководството на ГЕРБ се скри от медиите, а Бойко обикаляше и се срещаше с фермерите (да, същите, на които се смили и не открадна парите), а те заплашваха, че ще бойкотират правителство, което не е на ГЕРБ.
Ами как стана така, че депутатите от ГЕРБ избягаха от парламента малко преди хората "спонтанно" да се вдигнат сутринта и да започнат да нападат политици?
А кой даде цялата тази власт в ръцете на Волен Сидеров, ако не пак ГЕРБ, които, вместо да опитат да направят нещо конструктивно, за пореден път си тръгнаха (запазената марка в тяхната политика), само защото очевидно не могат да работят, ако не контролират държавата тотално..

Решение ли са ГЕРБ на проблема?
Излишен въпрос, защото от прочетеното горе със сигурност ви е станало ясно, че не виждам нищо конструктивно в действията на партията на Бойко Борисов. Това е съвсем същият проблем, но с друго име и друг цвят. По време на правителството на ГЕРБ, подкрепено от същите сега толкова мразени партии - Атака и ДПС -  видяхме съвсем същите задкулисни договорки и необосновани назначения, а управлението беше подкрепено от същите медийни и бизнес кръгове. Самият Бойко се държеше арогантно и властно, подобно на лидер в тоталитарна държава, ежедневно изразявайки неизмеримото си самовъзхищение и гордо посочвайки какво е постигнал Той, колко е велик Той и как не можем да живеем без Него.
Беше само въпрос на време хората да се събудят, и е хубаво, че след смяната не управлението натискът за реформи не затихна, но светът не се дели само на добри хора и БСП.

Има ли полза от протестите?
Да, доколкото хората не забравят за какво става въпрос. Гражданското общество трябва да бъде като една аларма, която да предпазва държавата от крадци. Кой има полза от аларма, която никога не спира да пищи? Само крадците, които искат да влязат незабелязано.
От изборите във Варна разбрахме какво ще стане, ако правителството подаде оставка. Народното недоволство е силно във фейсбук, но никакво го няма пред урните. Изключително ниска ще е избирателната активност и ще победят тези, които имат твърд електорат (БСП), които ще фалшифицират и купят изборите (ГЕРБ) и които ще си докарат избиратели от Турция (ДПС).

Хайде, стига толкова, че си изпуснах отварата.

*По принцип рядко защитавам мнение, в което не съм абсолютно 100% сигурен (затова пиша най-вече за неща които обичам и неща, които мразя), а според мен човек не трябва да се доверява напълно на никой, който е абсолютно убеден и има крайни позиции по въпроси свързани с политика и религия, защото това показва или липса на интелект, или лични ползи и интереси. В случая обаче ще направя изключение, макар да съм съвсем наясно, че както никой не знае със сигурност какво има след смъртта, така и никой в днешно време няма как да е сигурен, че някой не го манипулира.
Позицията ми изразява личното ми мнение, което всеки ден подлежи на преразглеждане  и преосмисляне.

Коментари