Стивън Кинг за промените в "Под купола"

Добро утро!!!

От около месец започнаха да излъчват сериала по "Под купола" на Стивън Кинг и много фенове, включително и аз,  бяха разочаровани от множеството промени в историята.
По този повод, в съобщение до феновете си, Стивън Кинг защити промените, които са направили сценаристите на филма.

Съобщението започва с една история за
писателя Джеймс Кейн, който се съгласил да даде интервю към края на живота си. Младият човек, който го интервюирал, започнал да се оплаква от различките, които има между книгите и екранизираните произведения. Тогава Кейн посочил към книгите и казал: "Филмите изобщо не са ги променили. Всички са си там. Всяка дума е такава, каквато съм я написал."

Стивън Кинг казва, че се чувства по същия начин спрямо "Под купола". Разликите в историята не правят филма по-лош и според него сериалът всъщност си е много добър. И макар някои герои да са обединени, други да са с променени професии, а трети да остават живи, след като трябваше да умрат още в самото начало, това все пак си е същата история, която четохме в книгата.

Стивън Кинг одобрява всички промени в историята, тъй като те са наложени от две много важни разлики с книгата:
- куполът във филма ще остане над града месеци, а не както е в книгата малко повече от седмица;
- причината за спускането на купола във филма ще е различна от тази, която е в книгата. Причината за тази промяна е, че зрителите прекалено бързо щяха да се сетят каква е причината за това явление, ако беше оставено както е в книгата. "Освен това", допълва Стивън Кинг, "много читатели и без това не харесаха моя финал."

Накрая Кинг призовава феновете си да приемат случващото се в сериала като паралелна реалност на историята в книгата.

"Колкото до теб, Верни читателю, чувствай се свободен да вземеш оригинала от рафта по всяко яреме, когато пожелаеш. Нищо между кориците не се е променило."

Коментари

Публикуване на коментар

Пишете смело, почти не трия негативните коментари :)