Мъртви хора по без кожа в ЦУМ

Добро утро!!!

Най-после видях изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално", която до края на лятото ще е в ЦУМ. Благодаря на Ел, която беше единственият човек, който се съгласи да дойде с мен.

Оказа се, че и двамата сме имали много грешна представа за онова, което да очакваме. Телата и органите, които са изложени, са толкова силно обработени с химикали, че трудно човек можеше да предположи, че са истински. Освен това са пролежно подредени, добре осветени и с много обяснителни бележки и надписи, а един учтив студент по медицина обикаля и с готовност обяснява и отговаря на всеки зададен му въпрос.
Ако очаквате да попаднете във филм на ужасите, както беше описана изложбата в някои медии, ще останете много разочаровани.

Изложбата е разделена на няколко зали, всяка от които показва различни части от тялото - кости, мускули, полова система и т.н. - като освен здравите органи за изложени и такива със заболявания - например мозък с инсулт, ръка с артрит, бели дробове на пушач и други. Накрая дори бяха показани различни протези, които може да се сложат в тялото, както и местата, които хирург би отворил, за да достигне до всеки от органите.
Дори човек като мен, който изобщо не се интересува от медицина и анатомия няма как да не остане изумен от всички чудесии, които са наблъскани под кожата (5 метра черва и хиляди километри кръвоносни съдове!).

Ел също супер много ми обясняваше някакви неща, макар и сама да не беше сигурна дали е права. И двамата признахме, че изобщо не сме си представяли някои от нещата по този начин.

И така, моят съвет е да не се страхувате и да посетите ЦУМ преди изложбата да си е отишла. После ще ви е яд, че сте пропуснали такава уникална възможност.

Коментари