Какъвто надодът - такива и политиците

Добро утро!!!

Бях решил да не публикувам политически коментари, но във Фейсбук отвсякъде съм бомбандиран от изказвания на повече или по-малко запознати с обстановката в страната хора, затова нямаше как да се въздържа и да не си кажа мнението.

И аз като вас никога не съм бил привърженик на БСП, още по-малко на ДПС, но за разлика от повечето фейсбук "анализатори", аз  подкрепям правителството на Пламен Орешарски и съм убеден, че при създалите се обстоятелства това е най-добрият вариант за страната ни.

Основната причина да съм оптимистично настроен е това, че БСП, за разлика от ГЕРБ, Атака и десетките пръкнали се от никъде буквално в последните седмици преди изборите партийки, е организация с история и традиции. С опит в политиката.
След предишните избори партията беше в изключително тежко положение, а някои дори предричаха края й, така че сега имат име за изчистване и позиция за доказване. Щом лидерите на партията заявиха, че имат план и програма за измъкване от тежката криза, в която правителството на Бойко Борисов - най-големият експерт, по неговите собствени думи - ни вкара, значи наистина имат. При липсата на алтернатива е не просто глупаво, но и вредно, да се заклеймява този кабинет единствено на основание на три буквички (БСП).

Именно тази безпочвена омраза към всичко и всеки е причината да сме на дъното. Мразим Атака, но мразим и ДПС; мразим БСП, но мразим и Костов. Доказателството за тази липса на ориентираност на българите бяха и безсмислените протести от началото на годината. Дори и да имаше тук-там някой с визия за бъдещето, гласът му беше изгубен в общата глъчка целяща само едно - да се вдигне шум и да има бой.
Защото всички искаме да сме революционери и дисиденти, но е по-лесно да си против всичко, отколкото да се застъпиш за нещо.

Правителството ни е такова, каквото сами сме си го направили, а ролята ни в управлението на страната не се изчерпва само с пускането на бюлетината.
До сега не сме имали правителство, което да е следено толкова внимателно и което да трябва да подбира всеки ход толкова старателно. Не сме имали и правителство, което да е до такава степен отворено към мнението на гражданите.

Затова, вместо да пишете безсмислени лозунги срещу "турците" и "комунистите", по-добре помислете какви конкретни резултати искате да видите и застанете зад позицията си.
Алтернативата е хаос.

Коментари