Христо Ботев е Facebook статус

"Харесай ако уважаваш Христо Ботев ,сподели ако обичаш България !"
За това призовава надписът под едно изображение на Христо Ботев на фона на знамето и герба. Картинката е споделена от 160 човека и харесана от двеста и няколко. В същото време тук-там по профилите забелязвам статуси от рода на "Христо Ботев - един велик българин", повечето пъти изписано само с главни букви.
Сигурен съм, че това е била мечтата на поета. На рождения му ден всички във ФБ да му честитят.
Макар че, ако живееше днес, щеше да остане без работа - в наши дни революционери колкото желаеш. Едни се борят срещу турските сериали, други искат да свалят правителството, трети бойкотират BTV, четвърти пък са вдигнали мерника на самия Интернет.
От толкова много каузи, за коя ли би се застъпил Христо Ботев според вас? И как ли би се чувствал един инакомислещ човек като него сред общество, където хората го почитат като светец и са готови да се бият в негово име, без въобще да имат представа какво е направил, освен че "се е борИл с турците". Общество, което призовава за "общонационален протест", понеже група цигани са се снимали на някакво гробище.

Сериозно обмислях дали да не напиша един хумористичен разказ за Ботев, по повод рождения му ден, но се изплаших каква ли ще е реакцията на "истинските българи" и "патриотите".
Ако едно време Ботев е пролял кръвта си за освобождението на България, то днес ние трябва да се борим за освобождение на собствените си закостенели виждания. Неаргументираната омраза към турските сериали, само защото "пет века ни държаха в робство!", е едно от нещата, които трябва да се премахнат.

Коментари