Изгубени (сериал)

Добро утро!!!
Вече съм на мнение, че за да не изпусна нищо качествено с много почитатели, трябва да опитвам всичко, което в момента е популярно, като става въпрос за книги и сериали. Не така смятах преди, заради което се запалих по някои неща, след като пикът на манията вече беше минал.

Едно от тези неща е сериалът "Изгубени", който беше много популярен по времето, когато тъкмо завършвах училище, но не бях гледал нито един епизод от него. Към края на миналата година си свалих всички 6 сезона и ги изгледах за няколко месеца. Сега ще споделя мнението си, а утре ще пиша за други два популярни сериали, които загледах - "Доктор кой" и "Игра на тронове", от които единия харесах много, а другия нямам намерение да гледам повече.
Сега за "Изгубени":

История
Отклонил се от курса си самолет се разбива на непознат остров. Около 50 души оцеляват, но скоро откриват, че не са сами на острова. Освен групата, които те наричат "другите" из джунглите броди и някакво създание, което издава ужасяващи звуци и изтръгва дърветата от земята.
След много разкрития, обрати и пътуване във времето, героите разбират, че са въвлечени в многовековна война между доброто и злото, от която зависи бъдещето на целия свят.

Герои
Героите са много, разнообразни и добре изградени. Доста са, затова ще изброя моите най-любими:
Хюго Реас е най-емблематичния образ от филма. Преди да хвана да гледам сериала, когато чуех за "Изгубени" се сещах именно за него.
Преди да попадне на острова, Хюго е бил известно време в клиника за душевно болни, защото е виждал и е разговарял с несъществуващи хора. По-късно става ясно, че той всъщност притежава дарбата да разговаря с мъртъвци.
След като е пуснат, Хюго печели няколко милиона от лотарията, но това носи само нещастие на близките му, затова той решава, че е прокълнат. Бил е в Австралия (от където е тръгнал самолетът) защото е търсил начин да се освободи.
Хюго е любим герой не само на мен, но и на много от останалите фенове на сериала. Малко непохватен и неспособен да пази тайни, но затова пък добър, отговорен и честен.
Джон Лок пък е най-трагичният герой. Изключително умен и уравновесен, през целия си живот той е търсил своето място в света - своята съдба. След тежък инцидент Джон остава инвалид, но когато попада на острова, изведнъж може да ходи отново. Той го приема като знак, че е открил съдбата си и с готовност се впуска във всичко, което островът му нашепва да прави. За съжаление, до самия край, Джон не успя да разбере, че не само една сила говори там.
Роден за лидер, накрая завършва живота си като инструмент, без да намери нито смисъл, нито някакви отговори. Последната му мисъл е "Не разбирам!"
Бенджамин  Лайнъс без съмнение е най-интересният персонаж в сериала. Изключително умен и умел лъжец, той манипулира и върти на пръста си всички, докато не осъзнава, че той самият е не по-малко използван.
От една страна грижовен и добър, а от друга изпълнен с желание за власт, той във всеки момент от историята движи нещата, дори когато е завързан и с насочен срещу него пистолет.
Всеизвестно е, че ръцете на Бен Лайнъс са покрити с кръв и всеки човек на острова в един или друг момент е бил лъган от него (и го знае), но все пак всеки някога му се доверява, защото той знае как да си изиграе правилно картите - никога не дава повече от необходимата информация и никога не се свени да излъже.

Какво ми хареса
Хареса ми историята, героите и мистериите.
Гениалната схема на сериала е, че неизвестното се задълбочава с всеки отговор, който публиката получава. Винаги, когато се разкрие нещото, което сме считали за последната тайна, то се оказва просто част от нещо много по-голямо.

Какво не ми хареса
Оцелелите на острова бяха около 50 души, но никога не виждаме повече от 20 от тях на едно място, като всичко се върти около 6 души, които са главните герои. Ако някой нов се появеше на сцената, със сигурност за 2 или 3 епизода умираше, а понякога дори веднага.
Естествено, за неумирането на тези 6 си имаше обяснение, но ако бяха създадени повече второстепенни герои, а не да се набляга на тези 6 от самото начало, убийствата щяха да са много по-въздействащи и изненадващи.

И така, в заключение ще кажа, че сериалът много ми хареса и бих го гледал пак, този път знаейки какво точно се случва. Разбирам защо беше такъв хит едно време и ми е тъжно, че не съм бил част от това фенство. Щях да се разцепя от правене на теории.

Коментари