Грозната страна на зимата

Добро утро, мразя снега.
Че то кой ли не го мрази? Дебелите хора твърдят, че предпочитат да им е студено, отколкото да им е горещо, но това е само защото ги е срам, че през лятото се потят като свине. Иначе и те, като всички хора, зъзнат пред печката, увити в няколко слоя одеяла и подкожни мазнини, а снега го гледат само през прозореца или на картинка.
Снегът е красив само през първите няколко часа. После става мръсен, грозен, а когато човек се прибере, колкото и да тръска обувките си и да ги чисти, снегът все пак ще остане, ще се разтопи и ще направи гадни кални локвички.
Но нека да погледнем зимата по друг начин. Не просто да се фокусираме върху снега, ами да си помислим какво има под него - килим от мъртви птици, кучета и други животинки, а защо не и някой човек?
Знаете ли, че смъртността през зимата е по-висока отколкото през всички останали сезони, взети заедно? Студеното време предлага толкова разнообразни начини да умре човек.
Първо, разбира се, най-баналното - измръзване и настинка. Колкото и смешно да звучи, един възрастен човек наистина може да умре от най-обикновена настинка, понеже ако не се вземат мерки навреме, като  нищо може да прерасне в нещо по-сериозно, а колко му трябва на един старец, който и без това е с единия крак в гроба?
Измръзването е по-интересно. Дори студовете да не вземат живота на човек, все ще си гризнат я някой пръст, я ухо, я носа на непълно покрития клетник, който няма къде да се скрие.
После идва поледицата. През деня температурата ще се вдигне малко, снегът ще се поразтопи, а рано на следващата сутрин ще замръзне отново, превръщайки се в лед. Какво съвпадение, че точно това е времето, когато хората тръгват за работа или училище.
Колите ще започнат да се блъскат като в увеселителен парк, ще се забиват в дървета и стълбове и ще мачкат по-невнимателните (или по-безкъсметните) пешеходци. А тях и да не ги мачкат коли, пак ще си имат за какво да внимават. Винаги ми е бил смешен "Зимният марш" - рано сутрин тълпа от хора тръгнала на някъде, като всеки гледа надолу и стъпва внимателно като въжеходец. Все пак не може всички да са толкова внимателни и тук там ще се намери кой да се изтресе на земята като чувал с кокали. Това са предимно стари хора, които ще започнат да пълнят болниците с изпотрошените си тела.
И за финал оставих най-ироничната причина за смърт, която е често срещана през зимата - пожар.
В желанието си да се предпазят от студа, десетки хора ще предизвикат пожари в собствените си домове и ще се изпекат (и себе си и съседите) или ще се задушат от дима. А дори да оцелеят, ще са останали бедни и бездомни.

И все пак тези хора така или иначе ще умрат някога, затова не му мислете много, ами излезте навън, за да си направите снежен човек или бой със снежни топки. Какво толкова - и вашата собствена смърт дебне зад някой ъгъл наблизо.

Коментари