Доктор кой (сериал)

Добро утро!!!
От много време все слушам за тоя Доктор. Мисля, че някъде откакто излезе "Хари Потър и огненият бокал" и един куп момичета започнаха да въздишат по Барти Крауч, което беше странно, при условие, че има съвсем незначително участие във филма. После разбрах, че той изпълнява главната роля в сериала (през по-голямата част от времето откакто са започнали да го правят наново).

Защо реших да го гледам?
По принцип преценявам дали да гледам нещо според феновете му. По тази причина нямам намерение да чета "Мечът на истината" или да гледам сериали като "Дневниците на вампира" и "Свръхестествено", нищо, че са популярни. За "Доктор кой" обаче, бях чул пложителни коментари и от онази група, която игнорирам и от хора, чието мнение по принцип слушам. Затова реших да си сваля първия сезон (на новата версия) и да видя за какво толкова става въпрос. Този сезон ми беше достатъчен, за да взема решение - стига ми толкова "Доктор хуй"*

Защо не го харесах?
Епизодите, несвързани помежду си в нищо, освен в героите, разказват за този 900 годишен извънземен, който кръстосва света и пътува през времето, за да се бори с други извънземни, които все искат да унищожат земята.
Всеки епизод върви по една схема. Макар да е гениален и велик, Докторът все се озовава не там, където иска и не тогава, когато иска. Очевидно за тия няколко века така и не се е научил да управлява тази космическа машина на времето.
След като се озове не където е искал, съвсем случайно открива, че някаква зла извънземна сила иска да унищожи земята. Гениалният доктор (буквално подскачайки!) се хвърля в неизвестното, всеки път оставяйки се да бъде заловен и всеки път спасяван от друг, обикновено жертващ себе си за него.
Този Доктор очевидно знае всичко, но най-простите неща все му се изплъзват и за тях се сеща абсолютно безхарактерната му помощничка Роуз, която той натовари на кораба без да има никаква информация за нея, а тя се съгласи да тръгне, без да знае кой е или къде отиват.
Цялото това безумие, което разказвах до сега, е гарнирано с ужасни ефекти и още по-ужасна актьорска игра. Шегите са глупави и изтъркани, а излишен драматизъм е добавен на най-неподходящи места.
Освен това, малко ми се губи логиката един пътешественик през времето да замаскира кораба си като полицейска телефонна кабина. Тези неща са били използвани  (проверих) за по-малко от 100 години. През абсолютно всяка друга епоха, тази кутия би изглеждала подозрително. Защо му е тогава изобщо да замаскира кораба си?

Какво казват феновете?
Снощи споменах, че ще пиша ревю за този сериал и Николета каза, че който не го харесва, очевидно не разбира британското кино, което било много по-велико от "нелогичните и малоумни" американски филми. Аз пък, честно казано, не видях нищо умно и логично в "Доктор кой", което да го отличава от най-блудкавите американски сериали. Дори съм чувал, че новите епизоди на сериала са правени така, че да се достигне до американската публика.
Друг аргумент на феновете, който и Вальо Василев спомена снощи, е: Ама ти не гледай от първия сезон, ами започни от пети-шести. Абе, хора, нали се сещате, че този сериал скоро ще навърши 50 години? Не е ли това все едно някой да вземе една книга от 800 страници и да каже "Ми тя в началото е тъпа, ама ти прочети последните 30 страници"?

Глупав, скучен, недомислен и зле направен. Ето какво представлява първият сезон от сериалът "Доктор кой". Разбирам какво едно 9-12 годишно дете би харесало в него, но какво привлича всички останали?
Е, очевидно това е някаква британска работа и няма да я разбера никога. :)

*Понеже повечето фенове казват заглавието като "Доктор ху", а официалният превод е "Доктор кой", това е компромисен вариант.

Коментари

 1. Трябва да ти кажа, че дори и заклетите фенове на Доктора (като мен) не харесват първите два сезона. Но ако действително искаш да добиеш добра представа, изтрай докато си тръгне Роуз. Тогава сериалът действително се разгръща и добива типичния за британското кино тънък хумор, присъщ на старите епизоди от 70-те и 80-те години, на които аз лично съм почитател.

  ОтговорИзтриване
 2. Мисля, че сериалът като цяло не е мой тип, но ако не бях започнал от този първи сезон сигурно нямаше да имам толкова негативно отношение.
  Едва ли ще следя сериала, но бих гледал отделни епизоди, които са ми препоръчани от феновете на Доктора (като теб).

  ОтговорИзтриване
 3. Мишо, относно коментара ти с книгата и последните 30 страници, мога да направя упровержение с твой друг - Епизодите, несвързани помежду си в нищо...

  ОтговорИзтриване
 4. Аз харесвам доктор ху и мисля че е страхотен и искам да има още сезони

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Пишете смело, почти не трия негативните коментари :)