Кой е Иванчо?

Добро утро, честит имен ден на хората с второто най-скучно име в България!
Имен ден има и най-известният български герой от вицовете - Иванчо.
Но кой всъщност е Иванчо?
Вицовете разказват различни случки от живота му от ранна детска възраст до последните години в училище, а понякога дори и за университета. Ако човек обърне внимание на историите, ще забележи, че в поведението на Иванчо се забелязва определено развитие. Любопитен и доверчив в детските си години, Иванчо става буен и често нахален започвайки училище, но към края се превръща в находчив и остроумен младеж, който знае как да отвръща на предизвикателствата и как с хумор да се измъква от неприятните ситуации.
Иванчо не е нов образ. Той е познат на българския народ от повече от 400 години, но под друго име - Хитър Петър. И точно това мисля, че е Иванчо - един Хитър Петър на нашата действителност, отгледан с не много голямо внимание от родителите си. Вицовете описват баща му най-често като пияница, а майка му като уличница, която често си ляга със съседа. Тази атмосфера на скандали и секс става причина за неособено голямото старание на Иванчо в училище, проблемите му в общуването и ранното му полово съзряване довело до множество интимни контакти със съседското момиче Марийка.
Иванчо е получил лош старт в живота си, което трайно е увредило поведението му, но момчето има бърз ум, така че може би се е измъкнал от тази мрежа на порока, в която е бил вкаран без своето желание. Точно по тази причина вицовете мълчат за живота му като възрастен. Дават ни шанс да си внушим, че Иванчо е преуспял, променил се е и в крайна сметка се е оженил за Марийка, не по-малко от него съсипана от живота, спасявайки я от пътя на проституцията и злоупотребата с наркотици.
Така че, честит имен ден, Иванчо. Пожелавам ти успех, моето момче.

Коментари