Бари Феърбрадър (и неговият призрак):Във „Вакантен пост” има толкова много герои, че е невъзможно да посочим един от тях като главен. Но ако все пак трябва да го направя, бих посочил Бари Феърбрадър.
Неговият живот, дейността му в общинския съвет и характерът му като цяло, са дали такъв отзвук в живота на малкото градче Пагфърд и обитателите му, че седмици след смъртта му призракът му продължава да витае сред тях и да всява смут в сърцата им.
Джоан Роулинг е много критична към човешката природа в романите си (както във „Вакантен пост”, така и в „Хари Потър”), очерняйки всички герои с множество отрицателни черти – лицемерие, гняв, подлост. Единственият, който е пощаден, е Бари. Той е винаги усмихнат, готов да подаде ръка на нуждаещите се, без да иска нещо в замяна. Бари произхожда от така мразения Фийлдс, от където се предполага, че излизат само отрепки и наркомани, но е къде-къде по-свестен от всички кореняци пагфърдчани, които с готовност отричат всеки проблем, стига да могат да си затворят очите за него (като Шърли и Хауърд).
След смъртта си Бари оставя наследство – отбора по гребане, борбата за запазване на Фийлдс и клиниката за наркомани и вярата, че всеки човек може да се промени. Това наследство обаче е опорочено и изкривено от същите хора, които се предполага, че трябва да продължат делото му. Кой в гонене на лични интереси, кой заради стари вражди и омраза, но в крайна сметка не се намира никой, достоен за заместник на Бари Феърбрадър – нито Колин Уолт, нито Парминдер Джаванда, нито Кей Бодън - и всичко, за което той се е борил, отива по дяволите.
Случващото се на сайта на съвета – анонимните съобщения от „Призрака_на_Бари_Феърбрадър”, е отражение на състоянието на Бариното наследство. Автори на постовете са все тинейджъри (Андрю, Сухвиндер и Стюарт), които не могат да се разберат с по-старото поколение и помежду си. Те са бъдещето, така че на тях е поверено да съхранят духа на Феърбрадър. За съжаление, всичките им дребни спорове и проблеми извращават това наследство и резултатът се вижда в постовете на „Призрака” – в началото честни, достоверни и безпристрасни, а накрая просто злобни клюки, изпълнени с омраза и цинизъм.
И така, Бари Феърбрадър, със своята честност, откритост и безкористност и със своята често поклащаща се от смях брада, няма място в този прогнил и изпълнен с интриги свят, затова и героят умира още на втората страница от историята, легнал в локва от собствения си бълвоч, оставяйки животът му да бъде очертан само от празнотата, която оставя след себе си.

Коментари

Публикуване на коментар

Пишете смело, почти не трия негативните коментари :)