Референдумът е подигравка, ще сгрешим във всеки случай

Добро утро!!!
В периода 2004 - 2009 обикалях всякакви църкви и разучавах различни религии, докато не стигнах до заключението, че и да има бог, на него му е през нимбата за мен. Тогава забелязах и нещо друго в начина, по който говорят вярващите хора - лесно можеш да разбереш колко умен е един човек, в зависимост от това колко често казва, че знае някакви неща. По-умните казват, че "вярват", "предполагат" и се "надяват", само глупаците (и тези, които печелят пари от цялата работа) знаят всичко за бог, живота и смъртта и никой не може да ги накара да се усъмнят. Същото важи и за атеистите, разбира се - никой не може да знае има или няма бог.

Благодарение на Facebook разбрах, че това не се отнася само до вярата на хората, ами и до гражданската им позиция по актуални въпроси. Събития като предстоящия референдум, евросубсидията за "Пайнер" и нападението над Доган станаха повод мрежата да бъде залята от коментари на разни вирошковци*, кой от кой по-уверени и "компетентни".
И понеже утре гласуваме за АЕЦ "Белене", ще взема за пример този проблем.

Колко от всички хора, които се изказаха в Интернет са компетентни? Колко действително разбират от ядрена енергетика? Не говоря да учите нещо подобно, понеже веднага се сещам за едно момиче, което ще заяви колко ги разбира нещата, понеже е първи курс физика или нещо такова.
А колко от хората, които се изказаха в медиите са компетентни? Дали можем да вярваме на мнението на Сергей Станишев или на Бойко Борисов ( един най-смешните политици в цялата история на България)? С какво вярата в тайни доклади за земетресения, потопи и извънземни е различна от вярата в Библията?

Очевидно строежът на централата служи или пречи на нечии икономически интереси, така че дори да има експертно мнение по въпроса, то се губи в целия поток от информация и хвърляне на прах в очите - един казва гласувай "за", друг вика "против", а трети подстрекава бойкот, без да дава много обяснения.

А кой печели от НЕпострояването на централата? О, винаги има кой.
През последните години рязко са се увеличили продажбите на слънчеви панели, което, освен чиста енергия, както ще кажат лобистите на този бизнес, означава и значителни суми в нечии джоб.
Няма и как да се твърди, че отхвърлянето на атомната енергия е по-екологичният вариант. Централата ще намали нуждата от други източници на енергия, като например ТЕЦ-ове, а природозащитниците много съмнително игнорират реалната им вреда за природата, за сметка на потенциалната вреда от ядрените отпадъци.

И все пак, не икономически или екологични са най-често срещаните в Интернет аргументи срещу централата, ами страхът от евентуално земетресение. Някакъв секретен доклад показвал, че Белене се намира в много земетръсна зона.
Всъщност това е глупав страх, вероятно породен от разлюляването миналата година.
Първо, цялата територия на България е в земетръсна зона и не може да се каже къде е по-голяма опасността и къде по-малка. Показателно е, че официално има 4 по-изявени земетръсно зони, като софийската област не влиза в никоя от тях и все пак именно тук се случи най-силното земетресение в страната ни от десетилетия.
Второ, от трите най-големи аварии в ядрени централи, само тази в Япония е в следствие от сеизмична активност. И в този случай говорим за четвъртото най-силни земетресение, което е регистрирано.

Противоречива информация, алчност и политика. Ето това е всичко, което чуваме, когато става въпрос за строежа на АЕЦ "Белене". По тази причина, без значение какво ще гласуваме в неделя, никой от нас няма да вземе решението си въз основа на обективни данни. Всички ще бъдем повече или по-малко манипулирани. И това без да броим съвсем отчайващия факт, че въпросът е некоректно и объркващо зададен.

Сега, както сигурно сте усетили, не искам да ви казвам за какво да гласувате или да не гласувате, понеже ще сгрешим във всеки случай. Този референдум е подигравка с всички нас, а заемането на твърда позиция по въпроса (от всеки, който няма финансова изгода от него), само показва липса на осведоменост и на способност за анализиране на ситуацията.

____________________________________________

*Вирош е потребител от един бивш форум, който за мен се е превърнал в символ на избиването на комплекси чрез прибързано и звучно "анализиране" на проблеми, от които си няма и понятие. Един от хората, които ме вдъхновиха за разказа "Logout"

Коментари