Хеликон - най-добрите книжарници в България

Реших да си споделя това, за да има някакво съдържание (и смисъл) този блог. Не искам да го спирам, понеже в периода 2008-2009 (най-гадното време в живота ми) това беше най-добрият ми приятел... :(

Снощи във Facebook Вида (която харесвам много и не бих искал да се заяждам с нея) беше споделила един статус на някакъв, който твърдеше, че бил изгонен от служителите на Хеликон в град Пловдив, понеже се бил зачел в една книга повече от 30 минути.
"За да не изпадат и други "читатели" в подобни конфузни ситуации, не е ли по-добре вместо разни реклами от рода на "храм на книгата" в книжарница "Хеликон" да има табели - "Четенето на книги в обекта е разрешено до 30 минути." Така де - да сме наясно, че това е пазарищен обект, и в него има строги правила, а не е място за разните му там четящи лигльовци...."

Първо, не е редно да приемаме с безрезервно доверие думите на някой си, само защото публикацията му е била споделена от някой, когото познаваме. Очевидно е обиден на книжарницата, понеже е бил изгонен, така че мнението му в никакъв случай не може да се приеме като обективно.
Струва ми се ужасно неправдоподобно някой от персонала на Хеликон да изгони когото и да било, само защото чете. Повечето книжарници от веригата дори предлагат места, на които човек може да седне, за да му е по-удобно докато чете. Вероятно служителите са били провокирани по някакъв начин.
Аз също имам история за Хеликон, която показва нещо съвсем различно.
Това лято с Радина бяхме на морето и имахме много време до влака, затова решихме да прекараме част от него в Хеликона там. В крайна сметка стояхме почти три часа (докато книжарницата затвори) и си купихме само една книжка за 5 лв, колкото да не си тръгнем с празни ръце. През цялото време никой не ни каза нищо (освен отговорите на въпросите, които задавахме). Даже багажа ни пазеха.
Другият пример за гостоприемността на хеликонците са срещите на Daily Potter в София и Пловдив. От книжарницата са ни позволили да стоим по 2-3 часа, а понякога сме доста шумни. Случвало се е дори да пречим и клиенти да се оплакват от нас, но никога не са ни казали да си ходим и винаги ни посрещат чудесно.
Хеликон не печели нищо от тези срещи, дори напротив. Защото, ако има място, където най-важното да са книгите и читателите, то това са книжарниците Хеликон. Парите, както казва Стивън Кинг, са просто средство, за да продължава да съществува това прекрасно място, пълно с книги и приятни емоции.

А дори ако единствената причина за изгонването на този човек (чието име няма да спомена, понеже ми се струва като доста заядлив тип) да е било неговото зачитане, хората отново са си в правото. Те трябва да продадат тези книги, а никой (или поне аз така смятам) не би си купил измачкана и мръсна книга от едно място, при условие, че може да си я вземе за същите пари съвсем нова от друго.
Та това исках да кажа - обичам Хеликон и смятам още дълго да пазарувам от там.


Коментари

  1. Повече от пет години пазарувам online от Хеликон и имам само добри впечатления. С времето подобриха значително качеството на обслужването, както и техния сайт. Веднъж дори ми подариха ваучер за "лоялен" клиент.
    Книжарниците им са също много добри и продавачките са били винаги любезни.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз пък никога не съм пазарувал онлайн, понеже в София книжарниците им са на всеки ъгъл и ми е приятно да ходя и да разглеждам книгите. Така че благодаря за мнението, сега знам, че и виртуалните им услуги са също толкова качествени. :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Пишете смело, почти не трия негативните коментари :)