Какво нередно има в парите за чалгата?

Добро утро!!!
Кой ли вече не писа във Facebook за тези европари, които "Пайнер" могат да получат. Реших и аз да си кажа мнението по въпроса, така и така за днес имам само още една приготвена тема.

Заради силния негативен отглас в обществото, тази субсидия в момента се преразглежда и ако бъдат установени някакви нарушения, парите няма да бъдат дадени. Но какъв е проблемът и защо всички така пропищяха?

Интелигентните хора в България мразят поп-фолк движението, заради неговата шаблонност, заради глупавите текстове и пошлостта, която то пропагандира. Чалгата е резултат и отражение на моралния и духовен упадък на българите след падането на комунизма, когато всичката тази свобода почти напълно е унищожила здравия разум на обществото ни. Тази музика се слуша предимно от цигани и младежи от провинцията. Не случайно чалга столицата на България е Студентски град в София, където живеят само студенти от другите градове.
Естествено, че няма да сме във възторг от случващото се, но чак пък да обявяваме решението за тази безвъзмездна помощ за "чудовищно", като режисьора Александър Морфов (виж статията) или пък като Мариус Куркински да твърдим, че Европа иска да ни "затрие" - това е прекалени.

“Не може да се подпомага нещо, което властва години наред. Какво повече да му помагаш?” - пита композиторът Антони Дончев, очевидно не разбрал каква е идеята на цялото нещо.
Тези пари ще бъдат отпуснати на "Пайнер", за да се подпомогне “устойчив икономически растеж и запазване на лидерските си позиции в подготовката и реализирането на качествен медиен и музикален продукт не само на родния, но и на международните пазари, в които телевизия Планета се излъчва“ (виж статията).
Докато всичко други в България е раздирано от конфликти, чалга индустрията процъфтява, организират се концерти и се дават хиляди левове за реклама - огромни плакати, брошури, че дори и снимки върху чашки за кафе (по-рано днес Радина ми спомена за тях). А звездите се стремят да бъдат ярки, актуални и следващи някакъв собствен стил, пък бил той и да се разголват и да се обличат като хомосексуалисти.
Защо му е на някой да налива европейски пари в някакво полу-мъртво звено на културата, та тези пари да изчезнат безследно без никакъв резултат?

Друга голяма глупост е да се смята, че това е някаква грандиозна конспирация на Европа да заличи великата българска култура (пак цитирам Куркински).
Подобна музика е характерна за целия балкански полуостров, така че ако видим нещата от гледната точка на запада, те не вредят, а подпомагат българската култура, спонсорирайки характерна за областта музика и разпространението ѝ по света.

Най-притеснителен е фактът, че ако се съди по реакцията в интернет, мнозинството от българите мрази чалгата, но това все пак е най-успешната форма на шоубизнес тук. Според мен причината е в това, че ни е много по-лесно да се обединим в омразата си, отколкото в любовта си.

П.П.
Попаднах на една много интересна статия за това как подобни "жълти" скандали се използват, за да се отклони общественото внимание от по-сериозни теми.

Коментари

 1. Христина Михайлова16 януари 2013 г., 21:22

  Първо, съгласна съм с послеписа. Второ, ти самият казваш, че чалгата е процъфтяващ бизнес. По тази причина мисля, че тези пари могат да бъдат дадени за нещо по-смислено. :)

  ОтговорИзтриване
 2. Хриси, целта на тази субсидия е да помогне на бизнес, който ВЕЧЕ има утвърдена позиция, за да развие конкурентоспособността си извън границите на България. Така че, да - има и по-СМИСЛЕНИ неща, но не това са критериите, по които ще бъдат дадени тези пари.
  Тоест, парите идват НЕ ВЪПРЕКИ, че чалгата е популярна, а ИМЕННО ЗАТОВА.

  ОтговорИзтриване
 3. Христина Михайлова17 януари 2013 г., 10:39

  Нищо де, аз пак си се възмущавам. :D

  ОтговорИзтриване
 4. Да, възмущението Е правилната реакция, но исках да се уверя, че се възмущаваш не защото парите ще отидат за чалга, а защото чалгата е единственият истински шоубизнес у нас. Това наистина е тъжно и страшно.

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Пишете смело, почти не трия негативните коментари :)