Ауу, вони(ш)

Добро утро!!!
Заобиколени сме от толкова много прекрасни аромати - миризмата на следдъждна трева, на цветята, на прясно изпечен хляб, на нова или стара книга... и това е без да включваме всички аромати, създадени от хората за парфюми, шампоани, сапуни и т.н.
Обаче ги има и другите миризми, които ни карат да сбърчим нос, да се закашляме и да се просълзим. Гадните миризми. И понеже съм ощетен от природата откъм естетическо чувство, ще ви говоря сега за онова, което бихте предпочели да не помирисвате.

Знаете ли кое вони най-неприятно за хората? Ами самите ние, човеците!
Човешкото тяло има толкова начини да произведе гадна миризма, че направо се чудя защо се опитваме да го прикриваме. И не говоря само за пръднята, която е съвсем естествена за всеки човек, но може да се задържи в тялото и бързо се разсейва във въздуха.
Краката са един от източниците на неприятна миризма при хората. Дори без да имате някакво заболяване, като например гъбички, пак може да миришете. Ако сте ходили с непроветриви обувки прекалено дълго, или краката ви са се намокрили, не бихте искали да се събувате в дома на някой приятел.
Ами устите? Ако не си измиете зъбите преди лягане, на сутринта ще имате чувството, че сте яли краката на Доки, а ако сте ги измили... ще имате същото чувство. Ха-ха, това е една от шегите на природата. Но не само зъбите са източник на лошата миризма на дъха. Милиони бактерии живеят в устите и по езика ви, така че колкото и да се стараете, миризмата ще си остане. Само може да я прикриете.
Самото тяло, всеки милиметър от него, е източник на неприятна миризма. Потта на всички хора е неприятна за мирисане, но някои вещества могат да предизвикат доста по-лош ефект - ако пиете алкохол или лекарства, или пък ядете месо, чесън, цвекло, соеви продукти, спанак и т.н.
Общо взето неща, които повечето от нас поемат всеки ден, и които са необходими на тялото ни. Ето още една шега.

Не че животните са "цвете за мирисане".
Една от най-неприятните за човека миризми е тази, която скунксът отделя като защитен механизъм.
Друга ужасно неприятна миризма е тази на мокро куче.
А рибата е първенец, понеже мирише и докато е жива, и когато умре.

Животните и хората миришат не само приживе, но и след смъртта си, когато започнат да се разлагат.
Аз самият никога не съм помирисвал разложен човешки труп, но на мъртви животни съм се носонатъквал безброй пъти - кучета, котки, плъхове и дори един таралеж. Особено през лятото няма как да не сте усетили някъде острата миризма на мъртво животно, което е започнало да се разлага.

Друго общо между животните и хората, което е свързано с неприятните миризми е, че всички серем. А лайната... е, няма какво да коментирам миризмата им. Винаги изпитвам някакво удоволствие, когато си помисля, че никой не е пощаден от нея - дори най-красивите и богатите.
Ето я и любимата ми шега на природата - от всички, най-често човешките лайна ни се налага да помирисваме, и от всички, те са най-силно вонящи.

Застоялата вода пък, е не само ужасно миришеща, ами и много опасна. Дори само няколко минутки да е престояла водата в чашата ви, пак ще се е напълнила с микроби и еволюцията ще е започнала своя ход, докато не решите да пренесете целия свят на тези мънички същества от чашата в стомаха си, където те ще си живуркат весело докато умрете и тогава ще ви изядат.

И като се имат предвид последните две неща, които изброих (голямата нужда и застоялата вода), никак не е изненадващо, че едни от най-зловонните места на света са канализациите. Едва ли много от нас са слизали долу, но всички сме усещали вонята, когато сме минавали над шахта в зимен ден. Тогава не само помирисваш, ами буквално виждаш вонята, която се измъква като пара изпод земята. Вонята на изпражнения, телесна мръсотия и застояла вода.

И за финал любимото ми - гниенето.
Този забележителен процес в абсолютно всеки организъм е създаден (от шегаджийската природа или Бог или от мен), за да ни напомня за нашата собствена смъртност и преходност.
Листата, тревата и всички растения, които ни радват с уханието си, се превръщат във вонящи купчини, които могат дори да бъдат отровни.
Храната, която ни трябва за да живеем и която пълни (вонящите ни) усти със слюнка, позеленява и става отрова.
А най-гнусна от всички миризми, които изброих, е загниващата плът. Гангрената е най-отвратителното, което може да сполети един човек - да започнеш да се разлагаш, преди още да си умрял.

И така, това са най-гадните миризми, които можете да срещнете (и срещате) всеки ден.
Преди време се чудех колко ли гадно смърди светът в сериала "The Walking Dead", където мъртвите бродят по земята, но сега като се замисля, нещо намирисва и в нашия собствен свят... :)

Коментари

  1. Христина Михайлова12 януари 2013 г., 22:21 ч.

    Много ми хареса! :D :D :D

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, Хриси.
    Беше ме страх, че статията не е много благоуханна и никой няма да я хареса.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Пишете смело, почти не трия негативните коментари :)