От век и половина пътуваме под земята

Добро утро, когато това лято се върнах от морето, бях много щастлив да открия, че софийското метро вече ходи до Централна гара. Така пътят до Обеля, който преди ми отнемаше около час, сега може да бъде изминат за по-малко от 15 минути.
А знаете ли, че днес се навършват 150 години от пускането на първото метро в света - това в Лондон. Официалното откриване е било на 9 януари, а на следващия ден е започнало да превозва пътници. Метрото без съмнение е най-удобният начин за придвижване в градовете.

Софийското метро също ще има своя празник скоро, макар възрастта му да е къде-къде по-малка - едва 15 години.
На 28 Януари, 1998 беше пусната първата отсечка, която се състоеше само от 5 станции - от "Сливница" до "Константин Величков". Днес метрото има 27 станции, по-голямата част от които бяха открити през последните 4 години.
По-интересно обаче е, че проектите за изграждане на метро са започнали много отдавна - още в края на 60-те години. Много са причините дълго време да не се стигне до нищо, предимно финансови, но в крайна сметка нали си имаме сега метро?
Ние в Обеля сме най-облагодетелствани, понеже можем да се качим на която линия решим, без да се налага да се прехвърляме.

Коментари