10 доказателства, че щастието се купува с пари

Добро утро!!!
Бръкнах си днес в портмонето и освен тая тема друго не намерих, затова реших да я споделя.

"Щастие/здраве/красота/любов с пари не се купува" е казал някой, но някой по-умен е допълнил, че "каквото не се купува с пари се купува с много пари."
Свикнали сме да считаме парите и истинското щастие като две изключващи се неща. По всяка вероятност обществото е приело този възглед, за да може да порицае сребролюбието и алчността. Но колкото и лоши да са тези неща, простата истина е, че човек не може да е истински щастлив, без да е богат.

Тази идея вероятно няма да се хареса на много от вас, защото, макар почти всеки когото познавам да има повече пари от мен, никой не би могъл да каже, че е богат. Тоест, ако приемете това, което се опитвам да докажа тук, ще признаете, че не сте дори наполовина толкова щастливи, колкото ви се иска да бъдете.

Ето ви списък с 10 неща, които повечето хора биха посочили като необходими, за да водят щастлив живот:

1. Материални притежания
Тук не е важно колко имаш, а какво. За всеки има нещо, което би искал да притежава и което би го направило щастлив - дали ще са дрехи, техника, произведения на изкуството или, както е в моя случай - книги. Всеки си знае какво би го направило щастлив, ако се намира у дома му.
Тук връзката с парите е елементарна - за да имаш материални притежания, трябва да имаш и пари.

2. Добри дела
Щастието е да помагаш на ближния, казват мъдрите хора. Но как можеш да помогнеш на някого, ако първо не можеш да помогнеш на себе си?
Да, въртят се в интернет някакви истории за бабата, която е направила баница с последното си сирене, или пък за детето, което си е дало кифличката на бездомника. Хубави са тези дела, но полза от тях, по-голяма от залъгване на себелюбието, няма.
Построй болница, домове, приюти за бедни, спонсорирай изследвания за лечение на различни заболявания, участвай в благотворителност. Това са истински значимите неща, но за да можеш да ги направиш ти трябват пари.

3. Свободно време
Аха, времето не се купува с пари! - вика сега оня, дето още от началото на тази публикация му се иска да не съм прав. Хм, така ли мислиш? Я си помислете колко време бихте могли да си спестите, ако имате пари? Ако не ви се налага да прекарвате по 7-8 часа на работа (за късметлиите), а някои по 12-13? Ако можете да си позволите детегледачка, чистачка, перачка, гладачка, готвачка, шофьор, градинар и някой, който да поддържа дома?
Я сега се замислете, не купуват ли парите време?

4. Здраве
Признавам, че дори най-богатият човек не може да си купи лекарство срещу рак или СПИН или каквито там нелечими болести са останали, но най-малкото може да си удължи живота.
Лекарствата, та дори и най-елементарните, са ужасно скъпи.
И не само лекарствата гълтат парите. Здравословният начин на живот по начало не е за всеки - различни процедури, манипулации и храни. За всичко това са необходими пари.

5. Хоби
Хобито може и да не изисква пари, но наличието на такива би могло значително да повиши удоволствието от него. Ще дам пример с Радина, която много обича да чете, но за разлика от мен не държи да притежава много книги. Тя може да чете абсолютно безплатно от Читанката или от библиотеката. Чудесно, но за някои книги в библиотеката трябва да се чака с месеци, понеже са много търсени, а в Читанката не публикуват книги, издадени преди по-малко от 2 години. Освен това, тя в момента изразходва много време в учене, за да си намери хубава работа и да ме издържа в бъдеще, а когато това стане, ще прекарва много време на работа. Отново, ако имаше пари, щеше да има и свободно време и щеше да чете каквото иска, когато реши.

6. Общуване с приятели и любими хора
Да, истинските приятели не могат да бъдат купени, но всичко останало, свързано с тях, може. Общуването е свързано с разход на време (което, както вече доказах, се купува с пари) и на пари (които са си пари).
Как ще отидеш на кино с приятели, ако нямаш пари за билета? Или в някое заведение, или на екскурзия. А дори да имаш пари, колко от тях няма да са в състояние да платят за себе си?
Парите са необходими за поддържане на приятелство, а още повече в любовта.
Естествено, един истински приятел или верен любим няма да поиска да му плащате сметките, но там е работата - вие ще искате и ако нямате пари, ще сте тъжни.

7. Постигане на целите
Упоритост му е номерът на това, но почти никога не е достатъчна само тя.
Както показва тази статия, която Радина ми изпрати, начинът на мислене на богатите е по-различен от този на бедните и небогатите. Богатият човек си поставя големи цели, докато бедният съвсем дребни (в глобален план), като например да преживее зимата или да има какво да даде на децата си да ядат. Друга значителна подробност е, че само богатите могат реално да се концентрират върху целите си, докато бедните се съсредоточават върху преодоляване на конкретни пречки.
Ако досега не съм успял да ви депресирам, то това вече ще свърши работата - каквито и цели да имате сега, ако имахте повече пари, те щяха да са много по-големи... и много по-постижими.

8. Право на глас
Всеки от нас го има - след няколко дни ще го упражним по въпроса за АЕЦ "Белене". Но колко струва това гласче, на фона на цялото многогласие? Каквото и да се опитват да ни внушат - нищо. Гласът ни е от значение само ако е в тон с тълпата.
Но ако имаш пари, можеш да си позволиш да се изкажеш така, че мнозина да те чуят и да ти повярват.
Ето, тук се опитвам да изразявам личното си мнение, но кой го чува - Радина, Хриси и някакъв там смръщен, дето още не може да ми прости, че не харесвам "Доктор кой". Опитвам се и в недоправения сайт на Daily Potter и замрелия сайт на "Други светове", който беше направен от Иво, но и Иво не е богат, така че няма достатъчно време, за да ми се занимава с глупостите.
А ако имах пари, можех да платя и да имам къде-къде по-качествени сайтове, реклама и какво ли още не, така че мнението ми да има някакво значение.

9. Увереност
Е как ще сте уверени, като вече знаете, че без пари нищо не можете да постигнете? Как ще сте уверени, като едно поскъпване на храните или горивата може да ви събори от клончето и на най-дребните ви мечти?
Парите дават сигурност, че каквито и пречки да изскочат на пътя ви, ще ги победите. Ей това е увереност, ако нея я няма, не можете да сте спокойни за нищо.

10. Позитивно мислене
Да търсиш магията, красотата и любовта не може да те направи щастлив, но да ги намериш - ето къде е тайната. Само дето за това търсене са необходими пари, време, увереност и поставяне на ясни цели. Все неща, които един беден човек няма и не може да има.
Отново в статията, към която по-нагоре пуснах връзка, се казва, че само богатите хора могат да победят страха. А когато човек е тормозен от страхове и притеснения, как очаквате да мисли позитивно? Когато му се налага да пести за най-обикновени неща, как може да бъде щастлив?

Хайде, дойде време за заключението.
Парите, сами по себе си, не могат да донесат истинско щастие и са цел само на бедните и дребнавите хора. Те обаче са единственият инструмент за получаване на нещата, които ще ни направят щастливи.
Общо взето изписах всички тези неща, за да кажа, че за да е щастлив, човек не трябва да мисли за пари, а за да не мисли за пари, трябва да ги има.

Следващият път като кажа, че животът е гаден, не се смейте, ами дайте някой лев. :(

Коментари

 1. Кога за последно си гледал Боен клуб?:) Има го в замунда... free of charge:)

  ОтговорИзтриване
 2. Христина Михайлова16 януари 2013 г., 21:18 ч.

  Ами не съм напълно съгласна с теб, но сега съм твърде изморена, за да напиша качествен и аргументиран отговор, но ти обещавам по-нататък да получиш такъв от мен. :D

  ОтговорИзтриване
 3. Как така не си напълно? Направо изцяло.:) Започни с точка едно и материалните неща. Когато усетиш жегата зад ъгъла, кое точно ще вземеш със себе си, преди да изчезнеш за 60 секунди?:) Спомни си за земетресението в Перник, което не беше ЧАК толкова отдавна. Докато ти се люлееше цялата къща, да не би да помъкна на вън книгите си? Всъщност, взел си ги, ама в главата ти под формата на спомени и хубави преживявания, а не под формата на корици и страници...
  Направи си една домашна киновечер с Fight club.
  И чакаме следващия ти пост.

  ОтговорИзтриване
 4. Какъв чудесен пример - земетресение. Ще се възползвам от него:

  Горан Щогодов и съпругата му Димитринка, които живеели на улица Алеко Константинов 7, считали себе си за щастливи. Домът им бил голям и добре обзаведен, двамата имали скъпи нови коли и можели да осигурят на дъщеря си всичко, от което тя се нуждаела.
  В същия град, на улица Изумруд 13, живеела Пенка Ромова с дъщеря си Златка. Те също били щастливи, защото имали покрив над главата, достатъчно пари да си плащат сметките и малък цветен телевизор.

  Един ден земята започнала да се тресе и жителите на града излезли по улиците. Къщите се срутвали, земята се разтваряла, а изплашените хора били завличани в зейналите ями и изчезвали завинаги.
  Срутили се къщите и на Щогодови и на Ромови, унищожавайки абсолютно всичко, което имало в тях, но самите хора останали живи и невредими.
  -------

  След една година семейство Щогодови имали нова къща в друг (по-малко застрашен от земетресения) град и били възстановили всичко, което били загубили по време на страшното земетресение.
  При Ромови обаче положението било друго - останали без дом, те трябвало да разчитат на държавата да се грижи за тях, но така се случило, че последвалата зима била най-тежката от 12 години и Пенка се разболяла тежко. Повече пари не ѝ били отпуснати, понеже достатъчно била получила и жената умряла. Златка, незавършила училище, започнала да проституира, за да си изкарва прехраната, забременяла, опитала да си направи сама аборт и умряла.

  А сега им кажи на тях да гледат "Боен клуб", за да разберат колко по-щастливи са без пари. :)

  ОтговорИзтриване
 5. Ще им кажа, но полза няма да има никаква. Шматките са си шматки и никой и нищо не може да ги спаси. А ако чакат на "държавата", толкова по-зле за тях. Не може всички да са директори на водопади, трябва да има и кой да работи в МакДоналдс. Не изпитвам съжаление към хора, които са се примирили с обстоятелствата и не правят нищо, дори не се борят, а чакат някой да им "отпусне". Винаги има избор и не казвам, че винаги е лесен.
  Примерът ти не струва, а щом трябва да ти го обяснявам... Май и двамата си губим времето.:)

  ОтговорИзтриване
 6. Понеже последните години се прехранвам като бера цветя в Англия ще ви разкажа една случка от там:
  Понеже работата се заплаща на количество а не на час, повечето берачи стават неузнаваемо алчни и правят доста грозни неща.
  Та един ден английският ни супервайзер на полето казва на един румънец берач - момче не бъди толкова алчен не всичко в живота е пари, любовта неможеш да я купиш с пари, една жена може да е твоя и ако иподариш един букет с цветя. Тука румънеца се изправи и отговори - кой ти каза че не мога да си купя любов с пари, мога - даже две могада си купя.

  Поздравления за хубавата статия!

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Пишете смело, почти не трия негативните коментари :)