Не се заяждай с Gangnam Style

Вчера популярната корейска песен "Gangnam Style" достигна забележителните един милиард гледания в Youtube - първото видео в сайта, което постига това. Този рекорд е отбелязан по-малко от два месеца, след като "Gangnam Style" се превърна в най-гледаното видео на всички времена.
И, естествено, реакциите не закъсняха. Цял ден, между коментарите за несъстоялия се край на света се прокрадваха и такива за песента. Повечето от тях бяха на недоволни музикални фенове, които се чудеха как тази песен може да постигне такъв успех, а техните любими групи да не могат.
Всъщност, няма нищо изненадващо, че песен като "Gangnam Style" успя да покори света по такъв начин, а още по-малко има нещо лошо, колкото и да им се иска на някои да разтълкуват успеха ѝ  като доказателство за "упадъка на човешката култура".
Всички тези гледания се дължат на забавното и нестандартно видео, на ритмичната леснозапомняща се мелодия и на факта, че по-голямата част от човечеството не разбира и думичка от текста на песента. Езикът, идеите, посланията и различните вери могат само да разделят хората. Ако искаме нещо да ни обедини, това ще са хуморът и музиката (или страха и смъртта, но това е в краен случай).
Тези неща ми хрумнаха снощи, когато Ел сподели с участниците в поредната виртуална среща на Daily Potter любимото филмче на Макс - анимация за две пингвинчета, в която нямаше никакви думи. Така могат да го гледат деца от всякаква националност, без да имат пречки да го разбират. Очевидно хората никога не се променят много.
Човек ще хареса "Gangnam Style" без значение от какъв пол или националност е, нито колко е възрастен. Ще я хареса, дори без да разбира защо точно.
А когато някой отрече, то това е защото иска да се покаже колко е умен или различен, или пък колко много разбира и как може да мисли самостоятелно, без да се влияе от другите - все заявления, с които иска да каже колко по-горе е от останалите хора. И точно това е причината за всички проблеми и разделения в света.
Затова, слушайте си, пейте си и си танцувайте. Няма смисъл да се срамувате, че харесвате "Gangnam Style" - с всички е така.

Коментари